Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-architecten, developers en dataspecialisten zijn in trek

De vraag naar IT'ers in Nederland neemt nog altijd toe. In 2019 steeg het aantal vacatures met 9 procent, blijkt uit onderzoek van IT-detacheerder iSense. Er is met name vraag naar ontwikkelaars, architecten en dataspecialisten. Maar ook scrummasters kunnen rekenen op meer vacatures.
Programmeur, programmeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De vraag naar IT-architecten steeg in vergelijking met 2018 met maar liefst 27 procent. Zeker solutionarchitecten kunnen op meer vraag rekenen. Het aantal beschikbare vacatures steeg in 2019 met maar liefst 37 procent. "Aangezien applicaties alsmaar groter en complexer worden, zijn architecten nodig die de leiding durven te nemen", aldus managing director Marco Berkhout van iSense.

Maar ook dataspecialisten zien het aantal vacatures snel stijgen. In 2019 ging het om een groei van 23 procent. Met name datascientists blijken in trek: het vacatureaanbod voor deze groep steeg met 32 procent. Daarnaast blijken BI-specialisten, machine learning engineers en data-architecten populair. Volgens Berkhout heeft dit te maken met dat steeds meer partijen hun eigen en ingekochte data analyseren om op basis daarvan beslissingen te nemen. "Het levert inzichten op die het bedrijfsproces aanzienlijk verbeteren."

Ondanks de sterke stijging in het aantal vacatures, zijn dataspecialisten en IT-architecten nog niet de meest gevraagde IT'ers in Nederland. De meeste vraag gaat nog altijd uit naar ontwikkelaars. Hoewel er volgens iSense sprake is van een lichte daling in het aantal vacatures voor ontwikkelaars, is er al jaren sprake van een stabiele groei voor deze beroepsgroep.

Security en projectmanagers

Werkgevers zoeken bovendien vaak naar specialisten op het gebied van beveiliging, en dat lijkt steeds belangrijker te worden. In 2017 waren er net geen 2.000 vacatures voor securityspecialisten, maar vorig jaar waren dat er ruim 3.500. Ten opzichte van 2018 gaat het om een stijging van 18 procent. 

De populariteit van securityspecialisten is logisch, als je bedenkt dat jaarlijks één op de vijf bedrijven volgens het ministerie van Economische Zaken te maken heeft met een cyberincident. "Zowel grote als kleine organisaties geven hier prioriteit aan. De jaarlijkse toename van het aantal digitale aanvallen onderstreept dat security te allen tijde prioriteit heeft", stelt Berkhout in het rapport.

Ook was er vorig jaar veel meer vraag naar IT-projectmanagers. Het aantal vacatures voor deze groep IT'ers steeg in 2019 met 14 procent. En ook scrummasters blijken steeds meer in trek. In 2017 was daar nog nauwelijks vraag naar, maar het aantal vacatures kwam vorig jaar uit op 1.000. 

IT'ers buiten Randstad gezocht

Het is niet geheel verrassend, maar het meeste werk voor IT'ers is nog altijd in de Randstad te vinden. De vraag naar ICT-professionals steeg in bijvoorbeeld Utrecht met maar liefst 12 procent. In Zuid-Holland werd de vraag met een stijging van 17 procent zelfs nog hoger.

Maar ook buiten de Randstad wordt veel naar IT'ers gezocht. De sterkste stijging in de vraag is namelijk in Limburg te vinden, met een stijging van 22 procent in het aantal vacatures. Vorig jaar stonden hier 5.149 vacatures open. En ook in Gelderland - waar vorig jaar 15.953 vacatures open stonden - stijgt de vraag snel. In 2019 waren er 14 procent meer vacatures dan in 2018. 

Toch zijn er ook plekken waar misschien wel voldoende IT'ers zijn. In Flevoland nam het aantal vacatures bijvoorbeeld met 18 procent af, naar 2.195. In Groningen (-4%) en Overijssel (-2%) neemt het aantal vacatures voor IT'ers ook af. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in