Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan softwareontwikkelaars komt door specifieke kennis en ervaring

Het tekort aan software- en applicatieontwikkelaars lijkt niet te worden veroorzaakt door de arbeidsomstandigheden of werk, maar eerder doordat er specifieke kennis en ervaring wordt gevraagd. Die conclusie trekt het UWV in een verkenning naar personeelstekorten en arbeidsomstandigheden waarbij cijfers over moeilijk vervulbare vacatures worden gelegd naast de arbeidsmarktomstandigheden van deze beroepen.
© Unsplash
Unsplash

In de figuur waarin krapteberoepen worden geplot naar algemene werktevredenheid en tevredenheid arbeidsomstandigheden staan software- en applicatieontwikkelaar rechtsbovenaan. Dat betekent dat deze beroepsgroep bovengemiddeld tevreden is over zowel het werk als de arbeidsmarktomstandigheden. Toch blijft aandacht voor deze beroepsgroep wel geboden, aldus het UWV, omdat een aantal van deze beroepsgroepen bijvoorbeeld wel te heeft maken met een hoge werkdruk. IT’ers ervaren de werkdruk als hoog, blijkt uit de Salary Survey 2019, het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot.

Krapteberoepen die minder goed scoren op gebied van werktevredenheid en arbeidsomstandigheden zijn schoonmakers, assemblagemedewerkers en koks.

Zeer krappe ICT-arbeidsmarkt

Het UWV publiceerde begin september 2019 een overzicht van moeilijk vervulbare vacatures. Hoewel de markt voor ICT-beroepen uberhaupt zeer krap is, zijn er enkele vacatures helemaal lastig te vervullen. Dat gaat vooral om vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau. Bijvoorbeeld programmeurs in specifieke talen, securityspecialisten of testdevelopers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in