Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanschafprijs eHerkenning gaat omlaag

In ieder geval één van de erkende leveranciers van eHerkenningsmiddelen gaat de aanschafprijs voor eHerkenning niveau 3 verlagen. Het gaat om Digidentity. Dat maakt de Belastingdienst bekend. Overige aanbieders gaan ook omlaag gaan met de prijs.
Geld grafiek
© CC0
CC0

Digidentity doet de prijs voor eHerkenning omlaag, maar het is nog niet bekend met hoeveel. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst gaan ook overige leveranciers waarschijnlijk lagere tarieven hanteren.

Onder meer KPN, Z login en Reconi bieden eHerkenning niveau 3 aan. De huidige prijzen variëren tussen de 30 en 60 euro per jaar. Diverse politieke partijen hebben eerder hun zorgen over mogelijke prijsmanipulatie voor eHerkenning kenbaar gemaakt.   

Betaalbaar houden

Het verplichte inlogmiddel maakt onderdeel uit van het Wetsvoorstel digitale overheid, dat onlangs door de Tweede Kamer werd goedgekeurd. De VVD en het CDA legden daarbij een amendement neer waarmee de overheid leveranciers eisen kan opleggen zoals leveringsplicht en te hanteren tarieven. Zo wordt het alsnog mogelijk om tariefregels te stellen voor bedrijfs- en organisatiemiddelen. Met de extra toegevoegde regel in de wet wordt het middel betaalbaar gehouden en kan prijsmanipulatie worden tegengegaan. De Eerste Kamer moet de wet nog wel goedkeuren.

Kleine bedrijven 

Ook ondernemers zelf maakten de afgelopen weken hun onvrede kenbaar over de kosten van het verplichte inlogmiddel eHerkenning. Met de regels in het amendement kan de overheid mogelijk ingrijpen als de kosten de pan uit rijzen. Er loopt momenteel nog een onderzoek waarmee bekeken wordt of het mogelijk is om kleine bedrijven tijdelijk tegemoet te komen in de aanschafkosten voor een eHerkenningsmiddel, schrijft de Belastingdienst.  

Oplossing kerken

Met de prijsverlaging worden zorgen mogelijk weggenomen. Daarnaast worden ook praktische problemen op korte termijn aangepakt. De kerkelijke instellingen en gestopte ondernemers die geen gebruik kunnen maken van eHerkenning omdat zij geen inschrijving (meer) hebben bij de KvK, worden uit de brand geholpen. De Belastingdienst schrijft dat de staatssecretaris van Financiën en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer hierover begin maart gaan informeren.  
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in