Overslaan en naar de inhoud gaan

11 terabyte in beslag genomen bij Rian van Rijbroek

Eind vorig jaar is een totaal van 11 terabyte aan data in beslag genomen bij Rian van Rijbroek, de levenspartner van Centric-eigenaar Gerard Sanderink. Deze beslaglegging gebeurde vanwege een bodemprocedure van Sanderinks voormalige zaken- en levenspartner. Zij is door de voormalige bestuurder van IT-dienstverlener Centric en topman van bouwbedrijf Strukton herhaaldelijk beschuldigd van fraude, opslag van porno op bedrijfsservers en meer.
Rian van Rijbroek
© Uitgeverij Water
Uitgeverij Water

Die beschuldigingen heeft hij van verschillende rechters moeten terugnemen, wegens gebrek aan bewijs.

Het in beslag nemen van de forse hoeveelheid data is bekend geworden nadat gisteren een nieuwe dagvaarding is uitgebracht tegen Rian van Rijbroek. Zij heeft zichzelf neergezet als expert op het gebied van cybersecurity, waarbij ze onder meer 'smart blockchain' promoot en claimt voor inlichtingendiensten geheim hackwerk te hebben verricht. Van Egten wil inzage krijgen in de data die eind december in beslag zijn genomen bij Van Rijbroek. De rechter moet nog bepalen of die bestanden inderdaad gebruikt mogen worden in het conflict rond Centric-eigenaar Sanderink, schrijft NRC.

Toegang tot mailboxen

De door Van Egten geïnitieerde beslaglegging gaat onder meer om toegang tot de mailboxen van Van Rijbroek. Zij wordt ervan verdacht de beschuldigingen die Sanderink uit ook te hebben verspreid. Eerder is ook de verdenking ontstaan dat Van Rijbroek het mailaccount van de vermogende IT- en bouwondernemer Sanderink beheert. Die verdenking is later door Centric schijnbaar bevestigd met de mededeling dat topman Sanderink achter de mails staat die vanuit zijn mailaccount worden verstuurd.

"Al mijn e-mails worden vanaf november 2018 op mijn initiatief en met door mij opgegeven inhoud voorbereid en pas na mijn nadrukkelijke toestemming verstuurd", luidt de mededeling die begin 2020 is geplaatst op de website van Centric. Eind 2018 is Van Rijbroek in het leven van Sanderink gekomen. Sindsdien is het bij Centric onrustig geweest en zijn diverse topmensen vertrokken of weggestuurd. Inmiddels heeft de IT-dienstverlener, die een belangrijke rol speelt voor Nederlandse overheden, een vers managementteam en is Sanderink niet meer als bestuurder betrokken.

Intimidatie, verzet en wissen

De beslaglegging bij Van Rijbroek is net zo min rustig verlopen als de eerdere beslaglegging bij Sanderink zelf. NRC meldt nu dat de miljonair na het deurwaardersbezoek aan Van Rijbroek een lid van het deurwaardersteam heeft geïntimideerd door op diens privéadres langs te gaan. Het gaat om een onderzoeker die de deurwaarder heeft geholpen om de 11 TB aan data te kopiëren. Eind 2020 heeft Sanderink zich misdragen toen een deurwaarder zijn iPhone en mailaccount in beslag kwam nemen. Daarbij is op afstand de smartphone van de Centric-topman gewist. Zijn verzet heeft hem eind vorig jaar nog een boete van bijna 2 miljoen euro opgeleverd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in