Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter-algoritme voor de tijdlijn is nu in te zien, zoals Musk beloofde

Twitter heeft het algoritme waarmee de tijdlijn van een abonnee wordt opgesteld publiek beschikbaar gemaakt. Een jaar geleden beloofde Elon Musk dat al in het geval hij Twitter zou overnemen.
Timeline Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

De code die nu inzichtelijk is gemaakt op GitHub, betreft volgens Musk het merendeel van het algoritme. De rest volgt later. In een tweet zegt hij dat onafhankelijke derden nu met een redelijke mate van zekerheid kunnen voorspellen wat aan de gebruikers wordt getoond.

De code is gepubliceerd onder de GNU Affero General Public License v3.0. Uit een begeleidende blogpost blijkt dat elke keer dat een Twitter-gebruiker het scherm ververst het algoritme de beste 1500 tweets selecteert uit een verzameling van honderden miljoenen.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen tweets van mensen uit het eigen netwerk van de abonnee (In-Network Sources) en van buiten deze groep bekenden (Out-of-Network Sources). Dat zijn dus de mensen die de gebruiker niet volgt. Tweets met veel interactie door de mensen die de betreffende gebruiker volgt, krijgen de voorkeur. Het algoritme selecteert ook tweets uit die een account-houder al heeft gezien en er zit een mechanisme in dat voorkomt dat iemand te veel tweets van dezelfde persoon te zien krijgt.

Transparantie is eerst beschamend

Musk waarschuwde half maart in een Tweet dat het algoritme erg ingewikkeld is en zelfs binnen de Twitter-organisatie niet helemaal wordt begrepen. Hij verwacht dan ook dat mensen die de code gaan uitpluizen, veel gekke dingen zullen tegenkomen. Wanneer er fouten worden gevonden, zullen die worden gerepareerd. "Transparantie zal in eerste instantie erg beschamend zijn, maar zou moeten leiden tot snelle verbetering van de kwaliteit van de aanbeveling", verwacht Musk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in