Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel van broncode Twitter gelekt op GitHub

Volgens Twitter zijn delen van de belangrijke broncode van het socialmediaplatform online gelekt, zo schrijft The New York Times. Twitter heeft GitHub vrijdag ingelicht dat de code daar gepost was. Het ontwikkelplatform heeft de broncode nog dezelfde dag verwijderd, meldt de krant, die juridische documenten erover inzag.
Elon Musk en Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

Het is onduidelijk hoe lang de gelekte code op Github te vinden was, maar het lijkt erop dat het tenminste een aantal maanden publiek toegankelijk was. Twitter heeft aan de Californische rechtbank gevraagd GitHub op te dragen om bekend te maken wie de persoon is die de code deelde én wie de broncode gedownload hebben.

Twee mensen betrokken bij het interne onderzoek van Twitter hebben hun vermoeden uitgesproken dat degene die voor het lek verantwoordelijk is, het bedrijf vorig jaar heeft verlaten. Sinds de koop van Twitter door Elon Musk is ongeveer 75% van het personeel ontslagen of zelf opgestapt. De nieuwe eigenaar heeft grote ontslagrondes doorgevoerd en heeft werknemers zeer hoge eisen opgelegd, in de naam van productiviteit en efficiëntie.

De nog onbekende lekker van de Twitter-broncode heeft onder de gebruikersnaam "freespeechenthusiast" de buit begin januari online gezet. Leidinggevenden van Twitter zijn pas onlangs op de hoogte gebracht van het lek. Een punt van zorg is dat de code hackers de middelen kan geven om aan gebruikersgegevens te komen of de site offline te halen, aldus de verklaring vanuit het management.

Waarde ruim gehalveerd

Eigenaar Elon Musk stelt nu dat de waarde van Twitter onder zijn bestuur gedaald is tot 20 miljard dollar. Hij kocht Twitter in oktober voor 44 miljard dollar, nadat hij eerst ineens wou afzien van de overeengekomen koop. De huidige waardeschatting door hem zelf heeft hij vrijdag gemeld in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. 

Die mail is bedoeld om de overgebleven werknemers van Twitter te informeren over een nieuw aandelencompensatieprogramma. Twitter verkeert volgens Musk in een precaire financiële situatie. Er zou een punt zijn geweest waarop het bedrijf nog maar voor 4 maanden geld in kas had. Dat zou een belangrijke reden zijn voor zijn "radicale wijzigingen" binnen het bedrijf: de massaontslagen en andere kostenverlagende maatregelen zoals het niet meer betalen van een toeleverancier en van kantoorhuur.

Musk-constructie

Volgens het nieuwe aandelencompensatieprogramma ontvangen Twitter-medewerkers voortaan aandelen in X Corporation, de holdingmaatschappij die Musk gebruikte om het bedrijf te kopen. De aandelen zullen worden toegekend op basis van de waardering van 20 miljard dollar. Ook schreef Musk in zijn e-mail dat Twitter op een dag 250 miljard dollar waard zal zijn.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in