Overslaan en naar de inhoud gaan

Onbruikbaar Android-subsysteem duikt op in Windows-winkel

Microsoft werkt nog aan het vermogen van Windows 11 om Android-apps te draaien, maar brengt de benodigde Linux-onderlaag wel alvast uit. Deze debuteert in de Microsoft Store en is voor zowel ARM64-processors als voor x64-chips. Gebruikers en developers hebben er nu echter weinig tot niets aan.
Microsoft Store, apps
© Microsoft
Microsoft

Ogenschijnlijk is het fonkelnieuwe Windows Subsystem for Android (WSA) niet beperkt tot het aankomende Windows 11. In de systeemvereisten staat namelijk gemeld dat Windows 10 nodig is. Het gaat daarbij echter om build 22000.63 of hoger, wat de (interne) nummering is voor wat (extern) Windows 11 heet.

Uit Amazons appstore

WSA is een benodigde bouwsteen voor het draaien van Android-apps in Windows 11. Microsoft heeft die mogelijkheid eind juni onthuld en aangeprezen bij de aankondiging van Windows 11. Het gaat hierbij om Android-apps die via de appstore van Microsoft dan worden gehaald uit de Android-appstore van Amazon. Die e-commercereus heeft ooit voor zijn eigen tablets een aftakking (fork) van Android gemaakt, en een bijbehorende appstore.

Het debuut van WSA nu in de Microsoft Store is echter niet het startschot voor de Android-compatibiliteit van Windows. Enthousiaste gebruikers die de nieuwe Linux-laag voor Windows hebben gedownload, ontdekken dat het niet functioneel is. De oorzaak daarvoor is dat Microsoft het bètatestprogramma voor het draaien van Android-apps in Windows 11 nog niet heeft gestart. Dat moet ergens in de komende maanden gaan gebeuren.

Pas in 2022?

Daarmee is die beloofde vernieuwing in Windows 11 niet op tijd gereed voor het debuut van dat nieuwe besturingssysteem. De opvolger van Windows 10 komt namelijk op 5 oktober uit, als gratis upgrade voor systemen áls die voldoen aan de strikte hardwarevereisten die Microsoft stelt. Geruchten gaan nu rond dat het draaien van Android-apps pas ergens in 2022 algemeen beschikbaar komt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in