Development

Windows
Panos Panay

Android-apps ontbreken bij debuut Windows 11

Eén van de beloofde verbeteringen in Windows 11 komt later.

Panos Panay © Microsoft
3 september 2021

Eén van de beloofde verbeteringen in Windows 11 komt later.

Microsoft is nog druk doende met functionaliteiten in Windows 11 die het eind juni al heeft geshowd bij de onthulling van het nieuwe OS. De opvolger voor Windows 10 komt op 5 oktober uit, maar is dan nog niet compleet. Zo ontbreekt dan de door topman Panos Panay aangeprezen mogelijkheid voor het draaien van Android-apps, afkomstig uit de appstore van Amazon.

De verwachting was tot voor kort dat Windows 11 zou uitkomen met gelijk het vermogen om Android-apps te draaien. Bij de onthulling eind juni heeft Microsoft uitgebreid developers van applicaties en apps geprezen, en hen gelokt met beloftes voor verbeteringen. Daaronder een compleet herziene appstore, met ondersteuning voor uiteenlopende soorten Windows-applicaties én het vermogen om Android-apps op gelijke voet met pc-programma's te draaien.

UWP, Win32, PWA's en Android

Naast de moderne UWP-apps (Universal Windows Platform) staat Microsoft straks ook klassieke Win32-programma's én PWA's (progressive webapps) toe in zijn applicatiewinkel voor Windows. Daarnaast gaat het bedrijf e-commerceplatformen van derden toelaten, iets waar Apple nu meer toe wordt gedwongen voor iOS. Verder omarmt Microsoft ook Android-apps, hoewel die via de appstore van Amazon komen.

Webwinkelreus Amazon heeft lang geleden een eigen aftakking van Android gemaakt en daarvoor ook een appstore opgetuigd. Bij de onthulling van Windows 11 eind juni heeft Microsoft-topman Panay specifiek de populaire social app TikTok genoemd, als voorbeeld van een Android-app die straks gewoon op Windows valt te gebruiken. Dat 'straks' blijkt echter 'later' te zijn.

Eerst nog bètarelease

Microsoft heeft namelijk bekendgemaakt dat zijn nieuwe pc-besturingssysteem op 5 oktober uitkomt, maar dat het de "reis om Android naar Windows 11 te brengen" voortzet. Die inspanning doet het bedrijf in samenwerking met Amazon en Intel. In de loop van de komende maanden komt er een proefversie van de Android-functionaliteit in Windows 11. Die is dan beschikbaar voor externe bètatesters, de zogeheten Windows Insiders. Het is nog niet bekend wanneer de beloofde functionaliteit voor publiek gebruik komt.

Windows 11 dankt de mogelijkheid om Android-apps te draaien aan de bridge-technologie van Intel. Dat is een runtime post-compiler die mobiele apps native laat draaien op apparaten met Intel-processors. Het is nog niet bekend of en hoe Intel-concurrent AMD meedoet. Apple heeft in zijn Macs met zelfontworpen ARM-processors een equivalent van Intels bridge om Mac-apps voor Intel-processors te laten draaien.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.