Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 draait Android-apps

De aankomende grote nieuwe versie van Windows draait niet alleen pc-programma's en -apps maar geeft ook Android-apps een plek. Die plek is dan een volwaardige positie, belooft topman Panos Panay; alsof het gewoon Windows-applicaties zijn, inclusief aanwezigheid op de taakbalk.
nextgen Windows
© Microsoft
Microsoft

Windows 11 krijgt mogelijkheden ingebouwd om naadloos apps te draaien die zijn gemaakt voor het smartphonebesturingssysteem van Google. Android-apps vullen het brede ecosysteem van Windows-software aan, waarvoor Microsoft ook zijn appstore herziet.

Developers, developers

"Developers, jullie zijn helden", begint Panay het deel van zijn presentatie over apps en Windows' appstore. "Jullie inspireren ons." Om de belangrijke doelgroep van developers meer aan Windows te binden, gooit Microsoft zijn appstore voor het pc-besturingssysteem op de schop. Hierbij deelt het bedrijf herhaaldelijk sneren uit naar Apple, die momenteel flinke kritiek vangt voor inflexibiliteit en zijn 'appbelasting' van 30% op app-aanschaf.

Microsoft heeft de online app-winkel in Windows 11 opnieuw opgebouwd en de uitbater herziet zijn beleid voor apps, technologie, en e-commerce. De appstore-app zelf is veel sneller, belooft topman Panay, en developers krijgen de mogelijkheid om diverse technologieën te gebruiken voor hun creaties. Naast UWP-apps (Universal Windows Platform) zijn ook klassieke Win32-programma's én PWA's (progressive webapps) toegestaan.

Appstores in de Windows-appstore

Daarnaast laat Microsoft ook commerce-engines van derden toe. Dit betekent dat app-aankopen niet per sé via het winkelsysteem van Microsoft hoeven te lopen. Appstores, abonnementen, in-app aankopen, en meer mag allemaal via eigen systemen. Microsoft heft daar dan ook geen heffing (appstore taks) op.

"Wij willen jullie helpen om jullie business te bouwen", zegt Panay. Daarvoor omarmt de Windows-maker ook Android-apps. Hierbij kan nogal meetellen het enorme aantal apps voor Google's besturingssysteem versus het veel kleinere aantal apps in de Windows-appstore.

TikTok, via Amazon

Panay noemt specifiek de populaire social app TikTok, die via de appstore van Amazon 'doorkomt' in de appstore voor Windows 11. Android-apps draaien in het nieuwe pc-besturingssysteem naadloos dankzij Intels bridge-technologie. Dit is een runtime post-compiler die mobiele apps dan native laat draaien op apparaten met x86-processors, van Intel. Apple heeft een grofweg vergelijkbare aanpak om Mac-apps voor Intel-processors te laten draaien op zijn nieuwe Macs met ARM-processors.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in