Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft werkt aan SE-variant Windows 11 en schoollaptop'

Microsoft zou werken aan een instapvariant van Windows 11, die dan de toevoeging 'SE' krijgt. Deze nieuwe Windows-uitvoering is speciaal ontwikkeld voor goedkope schoolpc's, waarmee Microsoft de opmars van Chromebooks wil bestrijden. Volgens geruchten hierover komt de Windows-maker ook zelfs met zo'n goedkope schoollaptop, onder zijn premium merk Surface Laptop.
datacenter-game
© VHTO
VHTO

De strategie om de populariteit van Chromebooks in het onderwijs tegen te gaan, zou binnenkort een nieuwe impuls krijgen. De combinatie van Windows 11 SE en een instapmodel Surface Laptop moet Microsofts hernieuwde focus op de onderwijsmarkt inluiden. Volgens bronnen van Windows Central komt Microsoft met een tegenhanger voor goedkope onderwijslaptops zoals de HP Stream-serie en de Lenovo 100W.

Licht, lichter

Opvallend aan de berichtgeving over de aankomende Surface-onderwijslaptop (codenaam Tenjin) is dat die qua specificaties relatief licht is. De ingewijde bronnen van Windows Central spreken van een Intel Celeron N4120-processor (van eind 2019) en maximaal 8 GB geheugen. Dat suggereert dat configuraties met minder geheugen ook mogelijk zijn. Daarnaast zou de Microsoft-laptop voor schoolkinderen een beeldresolutie hebben van 1366 bij 768 pixels.

Formeel gezien voldoet deze hardware aan de minimale vereisten die Microsoft stelt voor Windows 11. Dat nieuwe besturingssysteem kan volgens de maker toe met een recente dualcore processor op 1 GHz, 4 GB geheugen, 64 GB opslagruimte en een 720p-beeldresolutie (wat 1280 bij 720 pixels is). In de praktijk zijn minimale systeemeisen echter vaak ondermaats, mede afhankelijk van de applicaties die gebruikers willen of moeten draaien.

Windows (weer) uitkleden

De 11,6 inch schoollaptop van Microsoft zou minder dan 400 dollar moeten kosten en valt daarmee onder de huidige instap-Surface: de 12,4 inch Laptop Go. Verder zou het nieuwe apparaat mogelijk de naam 'Surface Laptop SE' krijgen om in lijn te zijn met de nieuwe, lichte Windows-variant. Windows 11 SE zou speciale optimalisaties hebben om beter te draaien op lichte hardware, plus specifieke features voor onderwijsgebruik.

Microsoft heeft in de loop der jaren diverse pogingen gedaan om zijn dan courante Windows-versie lichter te maken. Eind vorige eeuw was dat al eens met het oog op oudere bedrijfspc's, die financieel nog niet afgeschreven waren. Begin deze eeuw was dat om de opkomst van kleine, goedkope Linux-laptops (netbooks) tegen te gaan. Daarna nog eens om de concurrentie van Apples iPad tegen te gaan, en de opkomst van andere tablets en ook laptops met ARM-processors. De laatste jaren vormen Chromebooks, met Googles browsergebaseerde besturingssysteem, de voornaamste concurrentie aan de onderkant van de markt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in