Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 toch te installeren op 'oudere' pc's

Windows 11 is vanaf aanstaande dinsdag beschikbaar, voor systemen die voldoen aan de door Microsoft wat hoog opgetrokken hardwarevereisten. Het besturingssysteem is echter wel goed in staat om te draaien op computers die onder die grens vallen. Een installatiescript dat open source is, maakt dit mogelijk. Microsoft kan dan echter updates weigeren.
Windows 11 laptop
© Microsoft
Microsoft

Het script voor 'geforceerde' installatie van Windows 11 omzeilt de eis van een TPM2.0-beveiligingschip (Trusted Platform Module) en kan ook andere vereisten negeren. Daarvoor voert het installatiescript enkele wijzigingen door in het register van Windows. Dit kan op Windows 10, maar ook op reeds geïnstalleerde bètareleases van Windows 11. Eerder heeft Microsoft namelijk een gedoogbeleid gehanteerd voor de hardwarevereisten.

Windows op maat

Het script is onderdeel van het opensourceproject MediaCreationTool.bat, meldt BleepingComputer. Dat project maakt het mogelijk om ISO-bestanden te maken voor maatwerkinstallaties van Windows. Dit is eind vorig jaar al uitgekomen en biedt bijvoorbeeld keuze uit de diverse lente- en herfst-releases van Windows 10. Ook kan er zo gekozen worden welke variant (Home, Professional, Education, Enterprise) wordt 'verpakt' in ISO-formaat.

De nieuwe toevoeging van het script om TPM-controle over te slaan, stelt de installatie van Windows dan zo in dat controle op compatibele hardware wordt overgeslagen. Dit kan zijn voor de vereiste van een TPM-chip, maar ook voor een bepaalde processor. Microsoft heeft - in samenwerking met Intel en AMD - besloten om voor Windows 11 alleen relatief recente processors toe te staan. Pc's met chips van vóór 2019 vallen buiten de boot - met een enkele uitzondering, waaronder Microsofts eigen Surface Studio-workstation (van eind 2018).

Geen recht op updates

Gebruik van Windows 11 op hardware die officieel niet wordt ondersteund, betekent dus wel dat die installatie van het besturingssysteem géén recht op support heeft. Dat gaat verder dan de theoretische mogelijkheid van steun door Microsoft, of door de pc-leverancier, bij eventuele problemen. Microsoft heeft eind augustus al te kennen gegeven dat niet-ondersteunde configuraties mogelijk geen updates via Windows Update krijgen. Dat omvat óók securitypatches.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in