Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome en Firefox willen zelf op iOS draaien, wat nu niet mag van Apple

Ads-reus Google en opensourcestichting Mozilla werken er elk aan om hun browsers native te laten draaien. Die interne uitvoeringen van respectievelijk Chrome en Firefox maken totaal geen kans zoals het er nu voor staat, omdat Apple alle webgerelateerde functionaliteit op iOS verplicht om onder de motorkap zijn WebKit-engine te gebruiken. Alternatieve browsers op iPhones en iPads zijn in wezen dus slechts een frontje.
iPhones
© Apple
Apple

Googles Chrome is marktdominant op desktops én op Android-smartphones, maar Apples Safari is zeker geen kleintje op de mobiele markt. De browser die ooit is ontwikkeld voor macOS (toen nog Mac OS X) en later ook voor iOS, heeft op mobiel gebied bijna 25% marktaandeel. Gekeken naar alleen pc's (desktops met ook laptops, dus inclusief Chromebooks) heeft Chrome geen noemenswaardige concurrentie. Maar over het geheel genomen, speelt Apple nog wel een browserrol van betekenis.

Apple onder druk

De dwingende aanpak van Apple voor zijn mobiele besturingssysteem staat echter onder druk. Strenge regels voor apps van derden en soms willekeurig lijkende keuring in zijn app store voor iOS krijgen meer en meer tegenstand. Daarbij scoren tegenstanders, maar ook toezichthouders in diverse landen, geleidelijk aan meer en meer overwinningen.

Geruchten doen al sinds december de ronde dat Apple mogelijk alternatieve appstores gaat toestaan op iOS. Dit zou dan in reactie zijn op aankomende EU-wetten die voor een gelijker speelveld moeten zorgen. Deze Europese wetgeving moet in 2024 van kracht worden, maar Apple zou er dus al op anticiperen. Hetzelfde lijken Google en Mozilla te doen door iOS-native uitvoeringen van hun respectievelijke browsers te maken.

Eigen engines aanpassen

Chromium-developers bij Google werken aan een iOS-browser gebaseerd op de eigen Blink-engine. Deze experimentele browser staat te boek als slechts een intern project om tests uit te voeren, schrijft The Register. Ingewijden stellen echter dat het meer is dan slechts een testtool. Het zou de kiem zijn van een echte, native browser voor Apples mobiele platform.

Ondertussen volgt de kleine browsermaker Mozilla een soortgelijk pad. De ontwikkelaars van Firefox werken weer aan een port van Firefox' Gecko-engine voor iOS, meldt The Register nu. Ontwikkelwerk op dat gebied is jaren terug al ingezet, en stopgezet, maar in oktober 2022 weer opgepakt. De opensourcestichting lijkt zich erop voor te bereiden om tijdig in te kunnen stappen als Apple - al dan niet gedwongen - toch alternatieve browser-engines toestaat op iOS.

Internet Explorer

De Firefox-browser van Mozilla kampt al jaren met een klein en krimpend marktaandeel voor zijn webbrowser. Deels is dat te wijten aan het geheel mislopen van de smartphonerevolutie. Een poging van Mozilla om nog een eigen mobiel besturingssysteem in de markt te zetten, is uiteindelijk op niets uitgelopen. Dit nadat Firefox op pc's juist ooit groot was nadat het eindgebruikers en webdevelopers had bevrijd van het gestagneerde Internet Explorer, plus de grip van Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in