Overslaan en naar de inhoud gaan

Google kondigt nieuwe security-functie aan voor Chrome

Google heeft een nieuwe functie aangekondigd voor de Chrome-webbrowser, waarvan binnenkort een nieuwe versie wordt uitgebracht. Gebruikers krijgen voortaan een waarschuwing wanneer een door hen geïnstalleerde extensie uit de Chrome Web Store is verwijderd.

Google
Google
Shutterstock.com

De functie wordt tegelijkertijd met Chrome 117 wordt uitgebracht en stelt gebruikers op de hoogte wanneer een extensie is verwijderd wegens schending van het Chrome Web Store-beleid of wanneer deze is gemarkeerd als malware. Google geeft op zijn blog aan dat het deze extensies gaat vermelden onder ‘Veiligheidscontrole’ in het tabblad ‘Privacy en beveiliging’ bij de pagina voor browserinstellingen. De als malware gemarkeerde extensies worden automatisch uitgeschakeld.

"Wanneer gebruikers op 'Bekijken' klikken, wordt ze naar hun extensies geleid en krijgen ze de keuze om de extensie te verwijderen of de waarschuwing te verbergen als ze de extensie geïnstalleerd willen houden", schrijft ontwikkelaar Oliver Dunk namens Google Chrome.

Meer nieuwe functies

Google meldt verder dat het in september ook waarschuwingen gaat geven wanneer gebruikers proberen om risicovolle bestanden te downloaden terwijl ze een onveilige verbinding gebruiken. "Gedownloade bestanden kunnen kwaadaardige code bevatten die de sandbox van Chrome en andere beveiligingen omzeilt. Een aanvaller heeft wanneer er onveilige downloads plaatsvinden een unieke kans om de computer te hacken.”

Chrome gaat geen waarschuwingen tonen bij het onveilig downloaden van bestanden zoals afbeeldingen, audio of video wanneer deze bestandstypen relatief veilig zijn, tenzij er gebruik wordt gemaakt van HTTPS-First Mode is ingeschakeld. Andere functies die eraan komen zijn het standaard inschakelen van HTTPS-First Mode in de incognitomodus voor een veiligere browse-ervaring en het automatisch inschakelen van de instelling voor gebruikers die zelden HTTP gebruiken. Gebruikers kunnen HTTPS-First Mode inschakelen door 'Altijd beveiligde verbindingen gebruiken' in de Chrome-beveiligingsinstellingen in te schakelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in