Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekening houden met oude ICT van de fiscus, bepleit beoogd staatssecretaris van Financiën

Het wordt dringen bij de Belastingdienst, weet beoogd staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC). "Er zijn inderdaad heel veel uitdagingen. En die schreeuwen allemaal om voorrang", aldus de politicus over de dienst waar hij straks verantwoordelijk voor wordt. Een van zijn eerste daden op het departement wordt dan ook het opstellen van "een meerjarige strategische agenda" waar prioriteiten worden gesteld.

Belastingdienst
Shutterstock.com

"We kunnen niet alles tegelijkertijd doen", verklaart hij tegenover de Tweede Kamer in een hoorzitting van de beoogde bewindspersonen. Bovendien zijn er "beperkingen" waardoor sommige plannen niet (op tijd) kunnen worden doorgevoerd. Zo moet er rekening worden gehouden met de oude ICT-systemen van de fiscus, die momenteel worden vervangen. Ook de vergrijsde samenstelling van het personeel, van wie een flink deel met pensioen zal gaan in de komende jaren, vormt een probleem.

Terughoudendheid

Een eerste hoofdpijndossier voor Idsinga is direct de compensatie voor gedupeerden van de onrechtmatige belasting op rendement uit vermogen. Een recent arrest van de Hoge Raad zal ertoe leiden dat hier flink meer geld voor uitgetrokken moet worden. "Dat zijn grote vraagstukken. Die zullen ongetwijfeld hoge prioriteit krijgen." Idsinga beloofde de Kamer terughoudend te zijn met het invoeren van allerlei nieuwe regels die voortkomen uit politieke wensen. Hij zal streng kijken of dat soort plannen wel uitvoerbaar zijn, aldus de NSC'er.

Tegelijkertijd wil de beoogde staatssecretaris van Financiën ook de plannen op de lange termijn niet uit het oog verliezen. Zo wordt Idsinga verantwoordelijk voor de herziening van het belastingstelsel. Ook wil het kabinet het mes zetten in belastingvoordelen die negatief worden getoetst. Tegelijkertijd wil Idsinga voorspelbaar belastingbeleid voeren. Hij erkent dat hier dan sprake is van spanning. Het is een kwestie van afwegen.

Belastingontwijkers aanpakken

De aanstaande bewindsman wil ook doorgaan met plannen om constructies aan te pakken waarmee belasting wordt ontweken. "Die agenda is zeker nog niet af", zei hij op vragen van zijn eigen partij. "We hebben nog steeds ambities in die richting."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in