Overslaan en naar de inhoud gaan

Computersystemen Belastingdienst kunnen vanaf 2027 nieuwe beleidswijzigingen aan

Een jaar geleden riep staatssecretaris van Rij van Financiën de Kamer op de Belastingdienst vooral met rust te laten. Pas vanaf 2026 zou er ruimte zijn voor nieuwe beleidswijzigingen. Ingewijden lieten afgelopen week via de NOS weten dat de formerende partijen nieuwe plannen kunnen maken. "Als een nieuw kabinet de volle termijn uitzit, valt het jaar 2027 in de nieuwe regeerperiode. Bij de fiscus is men vol zelfvertrouwen dat de computers er tegen die tijd echt klaar voor zijn."

grijs kantoorgebouw Belastingdienst
Wikimedia Commons

Bij de Belastingdienst stammen sommige ICT-systemen nog uit de jaren ’70. De modernisering van de ICT vergt nog enige jaren. "Voor alle ketens wordt aan de modernisering gewerkt", schreef de staatssecretaris in februari 2023. Hij verwachtte dat het overgrote deel van het achterstallig onderhoud, dat tot nu toe de implementatie van beleidswijzigingen belemmert, in 2026 opgelost te hebben.

Ruimte voor nieuw beleid, maar…

Een nieuw kabinet lijkt dus ruimte te krijgen voor nieuw beleid op het gebied van belastingen, stellen ingewijde bronnen tegenover de NOS. Maar opnieuw wordt wel gevraagd de Belastingdienst tot 2027 met rust te laten. ‘Op sommige punten, zoals voor de erf- en schenkbelasting, zijn de systemen al redelijk up-to-date en kunnen wijzigingen gemakkelijker worden doorgevoerd. Maar verder heeft de fiscus vooral tijd en ruimte nodig om de nieuwe computersystemen op tijd klaar te krijgen, zeggen ambtenaren tegen de formerende partijen.’

Directeur-generaal van de Belastingdienst, Peter Smink, zou eind maart bij de formatie aangeschoven zijn om te vertellen dat er steeds meer kan, maar niet alles tegelijk. Via contacten met ambtenaren is er met de formatietafel over verdere details van de uitvoering gesproken, weten betrokkenen.

Dit artikel is eerder verschenen bij iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in