Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN én Freedom Internet: er is nu duidelijkheid

De ondernemingsraad van XS4ALL is de verliezer in zijn zaak tegen KPN's plannen voor het opslokken van XS4ALL. Zowel KPN-CEO Joost Farwerck als ook XS4ALL-alternatief Freedom Internet stellen dat er nu duidelijkheid is. Farwerck wil in overleg gaan met de medewerkers van het dochterbedrijf, om begin komend jaar te "onderzoeken hoe we hier samen een succes van kunnen maken".
XS4ALL logo
© XS4ALL
XS4ALL

Freedom, voortgekomen uit protestactie en petitie tegen het opheffen van XS4ALL, laat aan AG Connect weten ook duidelijkheid te zien en ook begin komend jaar aan de slag te gaan.

Freedom Internet, zoals 'Plan B voor XS4ALL' officieel heet, stelt dat de uitspraak van de Ondernemingskamer vandaag betekent dat KPN "vol door kan gaan met deze integratieplannen en dat XS4ALL gaat verdwijnen". Dit in tegenstelling tot eerder verkende alternatieven, die mede door Plan B zijn onderzocht, uitgezocht en voorgedragen aan KPN. Het moederbedrijf, dat de Nederlandse oer-internetprovider in 1998 heeft overgenomen, volhardt echter in de integratieplannen.

Toch houden?

Recent is deze kwestie nog opnieuw in twijfel getrokken, doordat De Telegraaf meldde dat de recent aangetreden nieuwe CEO misschien toch XS4ALL wil houden. Die conclusie is door het dagblad getrokken op basis van uitspraken die de CEO deed in een interview met De Telegraaf. Daarbij gaf Joost Farwerck aan dat er in de rechtszaak met de OR alleen maar verliezers zijn, ongeacht de uitspraak van de Ondernemingskamer.

Farwerck was al lid van het managementteam dat onder aanvoering van CEO Maximo Ibarra de strategie voor merkenopheffing en integratie heeft geformuleerd en ging uitvoeren. Op de vraag van De Telegraaf vorige week of hij toch door wil met XS4ALL gaf de vers benoemde topman aan dat hij eerst de uitspraak wou afwachten. "Daarna praten we verder. Het zijn mensen met goede intenties en ik vind het pure armoede dat we bij die Ondernemingskamer terecht zijn gekomen. Ik voel me CEO van KPN maar ook van XS4ALL."

Nu, met overwinning op zak, stelt de KPN-CEO in een persverklaring: "Het is goed dat er nu duidelijkheid is. Voor mij is het nu belangrijk om eerst in overleg te gaan met de medewerkers van XS4ALL. Ik wil in het begin van het nieuwe jaar onderzoeken hoe we hier samen een succes van kunnen maken. Voorlopig verandert er niets aan onze dienstverlening voor klanten."

'XS4ALL verdwijnt'

Directeur Anco Scholte ter Horst van het net opgerichte XS4ALL-alternatief Freedom Internet ziet ook duidelijkheid nu. "Recentelijk heeft Joost Farwerck, CEO van KPN, enkele malen de suggestie gewekt dat het merk XS4ALL wellicht blijft bestaan maar dat integratie op technisch vlak onverkort dient plaats te vinden. Hiermee verdwijnt de feitelijke meerwaarde van XS4ALL voor de Nederlandse samenleving."

"Freedom Internet ziet daarom dat het nog belangrijker wordt dat er een provider is opgestaan die staat voor uw vrijheid, privacy en kwaliteit. We werken met ons enthousiaste team hard om medio maart te starten met het leveren van internetverbindingen, TV en bellen."

Afgelopen maand verklaarde de woordvoerder van XS4ALL nog dat het bedrijf zich vooralsnog geen zorgen maakt over deze nieuwe concurrent. "Qua ideeën over internet, is het misschien een concurrent. Maar op dit moment leveren ze nog geen internet en wij wel", legde de woordvoerder uit aan RTL-Z.

Nog een jaar

Aanleiding voor die uitspraak was het aanhouden van reclames voor XS4ALL. Dat komt op sommigen wat vreemd over gezien de plannen voor integratie in KPN en verdwijnen van het merk. Laatstgenoemde laat echter nog wel een jaar op zich wachten. "Voorlopig gaan we gewoon door en functioneren we als een normaal bedrijf. Daar hoort ook marketing bij."

De ondernemingsraad verklaart nu teleurgesteld te zijn over het verlies bij de Ondernemingskamer. "We hadden dit graag anders gezien. Onze argumenten blijven staan, we zijn er nog steeds van overtuigd dat dit niet de juiste stap is. Dat het niet goed is voor klanten, voor medewerkers en voor het bedrijf." De raad denkt nog na over vervolgstappen om te proberen XS4ALL toch te behouden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in