Overslaan en naar de inhoud gaan

4 miljoen euro groeigeld voor XS4ALL-opvolger Freedom Internet

De nieuwste crowdfundingscampagne van Freedom Internet heeft veel eerder dan verwacht een veel hogere opbrengst dan gehoopt opgeleverd. De internetprovider heeft zelf 'aandelen' te koop aangeboden in de vorm van certificaten. De verkoop daarvan heeft maandag eind van de middag 4 miljoen euro opgebracht, waarmee het zelf gestelde maximumbedrag is behaald.
XS4ALL-alternatief, actiecomité
© XS4ALL Moet Blijven!
XS4ALL Moet Blijven!

Freedom Internet is ontstaat als Plan B van het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven'. Die groep is opgezet uit onvrede over de plannen die eigenaar KPN heeft - en inmiddels ook deels heeft uitgevoerd - met de Nederlandse oer-internetprovider XS4ALL. De protesten, onderhandelingen, voorstellen en alternatieve opties vanuit 'XS4ALL Moet Blijven' hebben niet het door de actievoerders gewenste resultaat opgeleverd, en dus is toen een spirituele opvolger opgezet.

Meer dan 1 miljoen per week

Die aanbieder van internettoegang en -diensten is zijn tweede crowdfunding nog geen 3 weken terug gestart: op woensdag 16 juni. De verkoop van certificaten om daarmee groeigeld te verkrijgen, is nu (maandag 28 juni) al stopgezet, vanwege groot succes. voor de financieringsactie via CrowdAboutNow werd een totaal van 16.000 certificaten te koop aangeboden à 250 euro per stuk. Deze zijn dus allemaal verkocht.

Het doel was om 2 miljoen euro binnen te halen, waarvoor de timer nu nog 48 dagen 'over' heeft. Een uitloop naar 4 miljoen euro (dus alle 160.000 stukjes Freedom) is in dit crowdfundingsplan opgenomen en in recordtijd gehaald. In totaal hebben 1816 investeerders certificaten in de internetprovider gekocht, met een gemiddelde investering van 2202 euro.

KPN-concurrenten

'Hekkensluiter' was Rynd Beheer dat voor maar liefst 38.250 euro aan certificaten heeft aangeschaft. "En daarmee is de 4 miljoen rond. Van harte van harte. Namens alle collega's van Voys en Spindle. Freedom is calling!", luidt de mededeling van deze investeerder bij zijn aankoop op CrowdAboutNow. Voys is een aanbieder van zakelijke telefonie, en Spindle is een ontwikkelbedrijf dat (open source) communicatiesoftware maakt.

De bedoelding van Freedom is dat deze certificaten meer waard worden, vergelijkbaar met beursgenoteerde aandelen van succesvolle bedrijven. "Wanneer Freedom verder groeit, kan de waarde hiervan toenemen maar dat is niet een gegeven, het kan ook afnemen", aldus de FAQ.

Tweede financieringssucces

De activistische isp heeft bij de start van zijn tweede crowdfundingsactie al aangegeven dat er mogelijk dividend wordt uitgekeerd aan de certificaathouders. De eerste crowdfunding is eind 2019 gehouden voor de oprichting van Freedom, en heeft toen ook flink succes geboekt. Het financieringsdoel van 1,25 miljoen euro is binnen één dag gehaald en de bovengrens (2,5 miljoen) van het beoogde beginbedrag is op de derde dag bereikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in