Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter lijkt uit Google-resultaten te verdwijnen

Tweets komen minder vaak voor in zoekresultaten bij Google, wat mede komt door plotse wijzigingen die Twitter-eigenaar Elon Musk heeft doorgevoerd. Google verwijst naar het social network, dat afgelopen weekend een grote storing had die volgens speculatie samenhangt met een geplande exit van Twitter-functies uit Google's cloud. Daarbij heeft Musk beperkingen opgelegd voor het aantal tweets dat gebruikers mogen zien, plus plotse beperkingen voor de zichtbaarheid die veel breder zijn.
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens de officiële verklaring vanuit Twitter zijn de beperkingen qua views opgelegd als tegenmaatregel voor het massaal scrapen van Twitter-data door niet genoemde partijen en ook niet nader uitgelegde "systeemmanipulatie". Miljardair Musk sprak daarbij van tijdelijke maatregelen, zonder daarbij een tijdsinschatting te geven. De eigenaar van Twitter meent dat bedrijven die AI ontwikkelen en trainen, onrechtmatig data vergaren van zijn social network. Hij heeft Microsoft daar openlijk van beschuldigd en gedreigd met een rechtszaak.

Achter registratiemuur

Sinds afgelopen vrijdag zijn niet-ingelogde gebruikers - of dus internetgebruikers zonder Twitter-account - afgesneden van Twitter-berichten. Het gewoon bekijken van berichten die Twitter-gebruikers plaatsen op het social network is voortaan voorbehouden aan de eigen community. Openbare zichtbaarheid is daarmee flink beperkt. Afgelopen zaterdag en zondag zijn daar ineens haperingen bijgekomen waardoor wel-ingelogde gebruikers ineens geen verse tweets meer te zien kregen. Bepaalde limieten waren bereikt, zo luidde de foutmelding.

Daarop heeft eigenaar Musk, die formeel niet meer de CEO is, verklaard dat er noodmaatregelen zijn genomen waarbij gebruikers maar een beperkt aantal berichten per dag mochten zien. Die beperking is gaandeweg het weekend weer wat verruimd. Zowel de vereiste voor ingelogd zijn als ook de beperking voor aantallen tweets mogen zien zijn niet per definitie van toepassing op Google. De marktdominante zoekmachine heeft namelijk nog wel toegang tot de zogeheten 'Twitter firehose', wat een aparte ingang is voor de stortvloed aan posts op het social platform. De twee bedrijven hebben daarvoor jaren terug een deal gesloten.

Ruime halvering

Toch is content op Twitter nu minder goed vindbaar via Google. De op zoekmachines gerichte technieuwssite Search Engine Land constateert dat Google een ruime halvering heeft van het aantal geïndexeerde zoekresultaten voor content op twitter.com. In een vergelijking van Twitter-URL's in Google Search tussen afgelopen vrijdag en maandag zijn die indexresultaten gedaald van 471 miljoen stuks naar slechts 180 miljoen stuks. Een steekproef door technieuwssite The Verge geeft ook gaten aan in wat via Google vindbaar is op Twitter.

Mogelijk dat dit een tijdelijke kwestie is. Net zoals de noodmaatregelen die Musk afgelopen weekend heeft doorgevoerd. Het beperken van zichtbaarheid voor niet-ingelogde gebruikers is echter van vóór de grote storing dit weekend. Ongeacht of die maatregel is genomen vanwege het geclaimde datascraping (voor bijvoorbeeld het trainen van AI-modellen) kan de blokkade voor publieke zichtbaarheid een lagere weging geven in Google's complexe weging voor weergave in zoekresultaten. Als content niet openbaar zichtbaar is, kan het immers minder nuttig zijn als zoekresultaat voor een gebruiker die niet bij Twitter is ingelogd of daar helemaal geen account heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in