Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter struikelt over consolidatie eigen datacenter

Twitter-gebruikers wereldwijd hebben weer last gehad van haperingen in de werking van het social network. Ze konden bijvoorbeeld geen berichten meer plaatsen en kregen dan de melding dat het maximum voor de dag was bereikt - wat niet zo was. De oorzaak lijkt te schuilen in consolidatie van Twitters infrastructuur.
wanhoop angst bezorgd
© Shutterstock
Shutterstock

CEO en eigenaar Elon Musk legt in interne mails een verband met lopende ICT-zaken bij zijn aangekochte socialmediabedrijf. In een eerste mail aan de werknemers die nog in dienst zijn na zijn massale ontslagronde vraagt Musk om de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit te pauzeren. In plaats daarvan moeten werknemers zich nu richten op het maximaliseren van stabiliteit en robuustheid.

Eigen datacenters en cloud

In een tweede mail haalt de miljardair datacenterkwesties aan. Hij stelt dat zowel de transitie vanuit Sacramento, de consolidatie van Atlanta en het terugdringen van het gebruik van Google's cloudplatform even gepauzeerd moeten worden. In de Amerikaanse steden Sacramento en Atlanta heeft het social network datacenters staan, weet Fortune te melden.

Het verzoek van de hoogste baas om nieuwe functionaliteit én datacentermigratie plus -consolidatie te pauzeren is "tot tenminste volgende week", aldus Musks interne mails. Door de technische problemen kampen gebruikers met haperingen, waardoor ze soms geen berichten meer kunnen plaatsen en soms geen likes meer kunnen geven aan tweets van anderen. Ook was er enige tijd sprake van inlogproblemen met TweetDeck, de ooit door Twitter overgenomen client-app voor 'power users'.

Verdienen aan de API?

Ondertussen nadert de datum waarop Twitter de gratis toegang tot zijn API (application programming interface) afsluit. Dat was oorspronkelijk voor vandaag (9 februari) gepland, maar is uitgestelde naar maandag (13 februari). Dit afsluiten gaat naar verwachting veel functionaliteit, Twitter-gebruik en data-onderzoek frustreren of saboteren.

Het bedrijf dat voor 44 miljard dollar is overgenomen door Tesla-baas Musk heeft nu aangekondigd dat het instapniveau voor de API 100 dollar per maand gaat kosten. Daarvoor krijgen externe partijen, zoals developers en app-makers, toegang tot de API voor ads en tot 'een laag niveau van API-gebruik', wat Twitter vooralsnog niet verduidelijkt.

Betalende gebruikers

Musks Twitter heeft nog meer plannen om geld binnen te halen, waaronder beloofde lánge tweets voor gebruikers die 8 dollar per maand betalen om een blauw vinkje te verkrijgen. Gebruikers die gaan voor deze status - niet te verwarren met al jaren bestaande vinkje dat geverifieerde identiteit aangeeft - kunnen straks berichten tot maximaal 4000 tekens plaatsen. Gewone gebruikers blijven beperkt tot 280 tekens. Daarnaast gaan betalende gebruikers ook minder advertenties krijgen in hun Twitter-feeds. Vooralsnog is de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit echter even opgeschort, vanwege de technische problemen waar het techbedrijf nu mee kampt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in