Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter stopt met gratis toegang tot API

Twitter stopt met de gratis toegang tot zijn API. Vanaf volgende week moeten ontwikkelaars betalen voor toegang tot de API van de dienst.
Twitter
© Shutterstock
Shutterstock

De gratis toegang tot de API verdwijnt vanaf 9 februari, zo meldt het developmentaccount van Twitter op het eigen platform. In plaats daarvan komt er een basale betaalde toegang tot de API, voor zowel V2 als V1.1. Verdere details over die nieuwe toegang verschijnen volgende week, aldus Twitter.

Regels aangescherpt

De Twitter-API is de afgelopen weken meermaals onderwerp van gesprek geweest. Half januari werkten plots apps als Tweetbot en Twitterific - die werkten met de Twitter-API - niet meer. Bijna een week later gaf het bedrijf toe dat de apps bewust afgesloten waren van de API. Waarom, was echter niet duidelijk. "Twitter handhaaft zijn allang bestaande API-regels. Dat kan erin resulteren dat sommige apps niet werken", luidde de enige uitleg van Twitter over de actie.

Een dag later voerde het bedrijf een update toe aan zijn regels voor ontwikkelaars, waarin nu staat dat de API en de content van Twitter niet gebruikt mag worden om een "vervangende of vergelijkbare dienst of product" te maken, zo meldde The Verge zo'n twee weken terug.

De API wordt echter voor meer gebruikt dan alleen het maken van apps als Tweetbot en Twitterific. Zo maken diverse mensen bots die bijvoorbeeld automatisch nieuws delen van nieuwswebsites. Wetenschappers gebruiken de API bovendien voor onderzoek op basis van grote hoeveelheden tweets. Dergelijk gebruik van de API mag nog wel, maar daar moet vanaf volgende week dus wel voor betaald worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in