Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter geeft toe: apps derde partijen bewust afgesloten van API

Gebruikers en developers klaagden de afgelopen dagen steen en been dat diverse Twitter-apps van derde partijen plots niet meer werkten. Twitter zelf heeft nu toegegeven dat het bepaalde apps inderdaad heeft afgesloten van zijn API. Naar eigen zeggen handhaaft het bedrijf slechts API-regels die allang bestaan.
Twitter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Gebruikers merkten afgelopen donderdag dat apps als Tweetbot en Twitterific plots niet meer werkten, zo meldde The Verge destijds. De apps gaven foutmeldingen die gerelateerd waren aan authenticatie en een paar dagen laten begonnen sommige apps maar zelf een melding te geven om hun gebruikers op de hoogte te stellen van de storing.

Twitter zelf bleef echter dagenlang stil. Noch de gebruikers, noch ontwikkelaars van externe Twitter-apps, noch de pers kregen antwoorden op vragen. Ondertussen begonnen gebruikers en developers te speculeren wat er aan de hand was. Diverse partijen hadden vermoedens dat Twitter de apps bewust uitschakelde.

Stilte deels verbroken

Nu, bijna een week later, laat het bedrijf wel van zich horen, in een summier bericht op het eigen platform. Het development-account van Twitter op het eigen platform meldt: "Twitter handhaaft zijn allang bestaande API-regels. Dat kan erin resulteren dat sommige apps niet werken." Nadere uitleg - zoals wat die regels dan inhouden - geeft het bedrijf niet.

Ook is opvallend dat een aantal andere Twitter-apps van derde partijen, zoals Albatross en de iOS-versie van Fenix, nog wel werken, schrijft The Verge. Waarom deze apps wel werken en Tweetbot en Twitterific niet, is niet duidelijk, ook niet voor de developers zelf. Zo blijkt de Mac-desktopuitvoering van Twitterific nog wel te werken, maar de mobiele uitvoering niet.

Afgelopen tien jaar onbewust

Paul Haddad, één van de makers van Tweetbot, zegt tegen The Verge dat hij nog helemaal niets van Twitter heeft gehoord. "Als er één of andere oude regel is die we de afgelopen tien jaar onbewust hebben gebroken, dan willen we graag weten wat die is en hoe we er - als dat mogelijk is - wel aan kunnen voldoen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in