Management

Juridische zaken
musk

Musk dreigt met een rechtszaak tegen Microsoft

Microsoft trainde AI onrechtmatig met behulp van Twitter-data, claimt man met eigen AI-plannen.

Tesla-CEO Elon Musk © Tesla,  Timothy Artman
20 april 2023

Microsoft trainde AI onrechtmatig met behulp van Twitter-data, claimt man met eigen AI-plannen.

Elon Musk heeft Microsoft ervan beschuldigd Twitter-data "onrechtmatig" te gebruiken. Hij dreigt met een rechtszaak tegen de technologiegigant over dit datagebruik. Het gaat echter ook over ads-inkomsten.

Musk heeft zijn claim plus dreigement geuit in reactie op het nieuws dat Microsoft nu Twitter van zijn advertentieplatform heeft verwijderd. Daarbij verklaart het software- en cloudbedrijf ook dat het weigert de nieuw ingevoerde API-kosten van het socialemediaplatform te betalen. Twitter-eigenaar Musk reageerde als volgt op de tweet van Microsoft: "Ze (Microsoft) trainden onrechtmatig met behulp van Twitter-data. Tijd voor een rechtszaak."

Eigenlijk OpenAI?

Die beschuldiging lijkt te slaan op het grote taalmodel GPT van OpenAI, waar Microsoft uitgebreid gebruik van maakt. Het trainen van GPT, waarvan onlangs versie 4 is uitgekomen, is gedaan door OpenAI waar Microsoft een grote investeerder in is. Musks dreigement zou dus mogelijk helemaal niet van toepassing zijn op Microsoft, hoewel die zijn zoekmachine Bing wel heeft voorzien van een verbeterde uitvoering van OpenAI's ChatGPT.

Miljardair Musk was in 2015 een vroege investeerder in OpenAI, maar trok zich in 2018 terug. Officieel was dat vanwege belangenverstrengeling met Musks autobedrijf Tesla, dat aan AI werkt voor zelfrijdend vermogen. Berichten doen echter de ronde dat er een machtsstrijd was en frustratie over gebrek aan resultaat. Na Musks exit heeft de AI-technologie van OpenAI een flinke vlucht genomen en is Microsoft met meerdere investeringsrondes ingestapt.

AI-ambities en Twitter-inkomsten

Ondertussen heeft Musk eigen AI-ambities onthuld, waarbij hij OpenAI's ChatGPT als 'woke' neerzet en zijn eigen, nog te maken AI de naam TruthGPT geeft. Data van het overgenomen social network Twitter zou daarvoor de input moeten zijn. Eigenaar Musk heeft diverse extremistische accounts die eerder waren verbannen weer toegelaten op Twitter en daarnaast andere veranderingen doorgevoerd. Dit om interactie te verhogen en nieuwe inkomstenbronnen te realiseren.

Daaronder ook de aankondiging vorige week dat de gratis toegang tot Twitters API alleen nog gebruikt kan worden voor het schrijven van tweets, voor het testen van de API tot maximaal 1.500 tweets per maand, en voor het inloggen met Twitter in andere apps. Wie veel tweets wil verzamelen voor onderzoeken, moet daar voortaan dus voor gaan betalen. Dat geldt ook voor wetenschappelijke onderzoeken.

Onderzoeken

Honderden onderzoeken komen daardoor in gevaar, waarschuwden wetenschappers in een brief van de Coalition for Independent Technology Research. De vereiste toegang wordt onbetaalbaar.

De goedkoopste variant kost 100 dollar per maand en laat onderzoekers 10.000 tweets per maand verzamelen. Dat zou slechts 0,3% zijn van wat eerder in een dag verzameld kon worden, zonder dat daarvoor betaald werd.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 21 april 2023 13:32

'Ets-inkomsten'?

Gaat dat soms over advertenties?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.