Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekenkamer: ICT-beperkingen spelen al 15 jaar rol bij vernieuwing toeslagenstelsel

Beperkingen in ICT-systemen van de Belastingdienst spelen in de afgelopen 15 jaar bij iedere verandering in het toeslagenstelsel van de Belastingdienst een grote rol. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek in aanloop van politieke besluitvorming over een nieuw stelsel voor toeslagen.
Kapot scherm
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Volgens de Rekenkamer staat het huidige toeslagenstelsel voor zorglasten, huur, kinderopvang en kindgebonden uitgaven 'aan de voorafavond van ingrijpende wijzigingen'.

De Algemene Rekenkamer heeft zijn bevindingen donderdag via een brief gedeeld met de Tweede Kamer en hoopt dat deze 'bruikbare informatie verschaft' voor naderende besluitvorming over veranderingen in het toeslagenstelsel. Er wordt in het onderzoek gewezen op het belang van  genoeg tijd en middelen om veranderingen verantwoord door te voeren.

Moderniseren

“Op dit moment kampt de Belastingdienst bijvoorbeeld ook nog met een grote opgave om de bestaande ICT systemen te moderniseren, zodat nieuwe wet- en regelgeving weer kan worden geïmplementeerd", zo schrijft de Rekenkamer.

Volgens de onderzoekers komen systeemfouten bij de Belastingdienst soms pas laat aan het licht. Zo kregen jarenlang honderdduizenden mensen ten onrechte geen kindgebonden budget. Dat kwam door een fout in het ICT-systeem voor kindgebonden budgetten. In 2011 werden na jaren eindelijk 'onvolkomenheden' voorkomen, die waren ontstaan door een in 2005 ingevoerd ICT-systeem dat ‘onvoldoende stabiel bleek en daardoor niet goed om kon gaan met grote aantallen mutaties, wat leidde tot onjuiste of te late voorschotten.”

ICT bij elke verandering

Uit het onderzoek over de afgelopen vijftien jaar lijkt een patroon naar voren te komen, zo valt op te maken uit de bevindingen. "De bestaande beperkingen in ICT-systemen van de Belastingdienst en de beschikbare capaciteit spelen een rol bij elke verandering in de toeslagen die kabinet en Kamer willen doorvoeren", aldus de Rekenkamer. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in