Overslaan en naar de inhoud gaan

Medewerkers Belastingdienst snoeihard over eigen ICT

Belastingdienst-ambtenaren zijn zeer ontevreden over de ICT-systemen waarmee zij werken en willen drastische vernieuwing . Dat valt te lezen in het rapport ‘Hoor de klok luiden’ dat deze week aan staatssecretaris van Financiën Menno Snel is overhandigd.
Rekencentrum Belastingdienst Apeldoorn
© CC0 - Wikicommons
CC0 - Wikicommons

935 Rijksambtenaren waaronder 729 Belastingdienstmedewerkers vulden de FNV-vragenlijst in over 'werkklimaat'. Het onderzoek onder eigen werknemers werd opgestart na een campagne van Snel waarin hij medewerkers van de Belastingdienst nadrukkelijk vroeg wat zij kunnen veranderen aan de cultuur bij de Belastingdienst.

Uit het rapport blijkt onder meer dat medewerkers erg ontevreden zijn over de ICT-faciliteiten waarmee ze moeten werken. In hun antwoorden schrijven medewerkers onder meer dat er drastisch vernieuwing nodig op ICT-gebied en dat het ‘een grote puinhoop is’. In de aanbevelingen vragen medewerkers onder meer om enorme investeringen in automatisering, zodat zij hun werk beter kunnen doen.

Daarnaast melden de ambtenaren dat burgers niet in de gaten hebben dat ambtenaren heel erg hun best doen met de middelen die ze tot beschikking hebben. "De ICT moet drastisch vernieuwd worden en medewerkers moeten kans krijgen op doorstroming naar een hogere functie”, aldus een respondent.

Goed functionerende systemen

De ambtenaren gaven in de enquête daarnaast aan wat er nodig is om weer trots te kunnen zijn op het werk. De wensen die daarbij werden genoemd gaan behalve over gezelligere werkplekken ook over goed functionerende en met elkaar communicerende ICT-systemen.

Staatssecretaris Snel sprak tegenover FNV waardering uit voor het onderzoek. Hij noemde de aanbevelingen van het rapport zeer welkom. De uitkomsten van het rapport worden meegenomen in de vernieuwing van de Belastingdienst.

Het rapport is te lezen op de website van FNV.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in