Overslaan en naar de inhoud gaan

Belastingdienst blundert met kostenopgaaf ICT-project

Het rommelt weer rondom de ICT-vernieuwing bij de Belastingdienst. Waar er in mei nog zeer positieve geluiden te horen waren dat de totale kosten van de Rijks-ICT in 2018 lager waren dan in 2017, daar meldde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) deze week aan de Tweede Kamer dat de kosten tóch waren gestegen. De reden: de Belastingdienst maakte een rapportagefout met een duur ICT-project.
© Flickr/Wikimedia Commons.
Flickr/Wikimedia Commons.

De kosten van de ICT-vernieuwing bij verschillende ministeries van de overheid liep vorig jaar op tot 648 miljoen euro, waar eerder nog werd gerept over een veel lagere som aan totale kosten van 564 miljoen euro. Het zorgde er voor dat minister Ollongren de boel moest rectificeren in een brief aan de Tweede Kamer.

In haar uitgebreide antwoord op een schriftelijke vraag uit de Kamer of ze de kosten en baten van de ICT-vernieuwing bij de overheid kon schetsen, schreef de minister: “Zoals ik in mijn aanbiedingsbrief bij deze Kamervragen schrijf, heb ik in het ICT dashboard een rapportagefout van de Belastingdienst geconstateerd.” De rapportagefout in kwestie gaat dus om een ICT-project dat inmiddels is afgerond en betaald, maar niet door de Belastingdienst is gerapporteerd in de jaarrapportage.

84 miljoen

Het project laat de totale kosten van de ICT-vernieuwing van het Rijk nu dus stijgen tot 648 miljoen euro en kostte het Rijk dus een slordige 84 miljoen euro. Volgens het AD zijn deze tientallen miljoenen besteed aan een onderdeel van een ICT-project dat de computersystemen van de Belastingdienst 'aan de normen van deze tijd moet laten voldoen'.

De minister laat aan de krant weten de fout te betreuren. Tegelijkertijd verklaart een woordvoerder van de Belastingdienst dat de fout geen gat op de begroting oplevert, “omdat de kosten wel al waren verantwoord en betaald.” Wel is de hele kwestie een nieuw hoofdstuk in de lange lijst met opmerkelijke ontwikkelingen rondom de ICT-vernieuwing bij de overheid. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in