Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten helpen bij ontwikkeling basisregistratieapplicatie

Den Haag, Nijkerk, Meppel, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad hebben samen met Processfive uit Alphen a/d Rijn een jaar lang intensief gewerkt aan een nieuwe applicatie voor de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De applicatie, Vertex Objecten, wordt begin mei gelanceerd.
team
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

De BAG bevat alle adressen en gebouwen van Nederland en wordt voor vrijwel elk gemeentelijk proces gebruikt. Maar ook hulpdiensten, nutsbedrijven en instanties als de Kamer van Koophandel raadplegen de BAG zeer regelmatig.

De nieuwe applicatie is ontstaan uit ontevredenheid met het huidige BAG-aanbod. Veel gemeenten vinden dit technologisch sterk verouderd en te duur. Daarnaast wilden de zes gemeenten minder afhankelijk worden van een leverancier.

Niet langer afhankelijk

“De komst van BAG 2.0 was voor ons een natuurlijk heroverwegingsmoment”, aldus Pieter de Ruijter, procesmanager stadsbeheer bij gemeente Rotterdam. “Wij houden graag zelf de regie in handen en willen dus niet  afhankelijk zijn van één aanbieder. Bovendien zijn we hierdoor niet meer buitenproportioneel afhankelijk van kostbare licenties en updates.”

Rogier Noordam, consultancy-manager bij Processfive, stelt dat de applicatie voldoet aan alle wet- en regelgeving en volledig praktijkgericht is ontwikkeld. “Samen met beheerders: het ontwikkelteam bestond uit zo’n 50 jaar gebundelde BAG-ervaring.” Volgens hem stond eenvoud, snelheid en gebruiksgemak voorop. “We waren het er snel over eens wat we als eerste moesten aanpakken: het aantal handelingen binnen de applicatie. Dat is ten opzichte van het huidige aanbod aan BAG-applicaties drastisch verminderd, waardoor je enorm veel tijd bespaart.”

Gekoppeld aan andere bronnen

Met Vertex Objecten kunnen ambtenaren de BAG voor meerdere gemeenten bijhouden. De applicatie draait op een platform waaraan ook andere databronnen kunnen worden gekoppeld, zoals systemen voor vergunningen, belastingen en documentmanagement.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in