Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-storing legt Amsterdam lam

Gemeentepersoneel en burgers in Amsterdam hebben maandag sinds lunchtijd last van een flinke storing in de gemeentelijke ICT-omgeving. De website amsterdam.nl is rond lunchtijd offline gegaan, waarbij ook verbonden communicatiekanalen van de gemeente onderuit gingen. Aan het einde van de middag was de website deels weer online, maar nog niet alle fronten weer functioneel. Zo werkte inloggen met DigiD voor belastingdoeleinden nog niet.
Prinsengracht Amsterdam
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De rond lunchtijd uitgebroken storing heeft ook het gemeentelijk telefoonnummer 14020 geraakt. Dat informatienummer was onbereikbaar, meldt het Parool. De gemeente Amsterdam heeft tegen één uur via Twitter laten weten dat ook de Stadsloketten geen service kunnen verlenen aan burgers. "Ook kunnen we nu even niets voor je doen bij de Stadsloketten. Onze excuses hiervoor. We houden je op de hoogte!", aldus de melding over de toen volop geldende storing.

Rijbewijzen en thuiswerken

Dit heeft onder meer de verstrekking van rijbewijzen geraakt. Door de storing kon de 'wissel' van een oud naar een nieuw rijbewijs niet worden doorgevoerd in de systemen van de gemeente. Hierdoor zou een nieuw rijbewijs nog niet te boek staan als geldig, legt de gemeente uit aan een bezorgde burger. Ondertussen zijn ook gemeentelijke werknemers geraakt, niet alleen wat website, telefonische dienstverlening en de Stadsloketten betreft. De ICT-voorziening voor thuiswerkend personeel zou ook onderuit zijn gegaan, blijkt uit een reactie van een ambtenaar.

Eind van de middag is de gemeente geleidelijk aan weer overeind aan het krabbelen. Terwijl het Parool rond kwart over drie meldde dat de storing weer was verholpen, spreekt de praktijk dit tegen. Klagende burgers op Twitter krijgen bevestiging van de gemeente dat nog niet alles naar behoren werkt. De oorzaak lijkt te zitten in uitval van de DNS-servers (Domain Name System) van de gemeente.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in