Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-kosten gemeenten blijven stijgen

De gemiddelde ICT-kosten per inwoner voor gemeenten zijn ook vorig jaar toegenomen. Gemiddeld kosten de ICT-toepassingen gemeenten gemiddeld 82 euro per inwoner, een stijging van drie euro per inwoner. De stijging is voornamelijk een gevolg van de toegenomen eisen aan informatiebeveiliging en privacy en het groeiende belang van ICT voor gemeenten.
e-overheid
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

Dat blijkt uit het onderzoek ICT Benchmark Gemeenten 2018 van M&I/Partners, wat is uitgevoerd bij 39 gemeenten. Volgens het rapport zit er een verschil in de kosten tussen grotere en kleinere gemeenten. Zo zouden grote gemeenten, die met een inwonertal boven de 100.000, gemiddeld 84 euro per inwoner kwijt zijn aan ICT, terwijl kleinere gemeenten gemiddeld ‘slechts’ 76 euro kwijt zijn.

De stijging van de kosten is iets van de laatste jaren en zal naar verwachting voorlopig blijven voortduren volgens de onderzoekers. “Veel gemeenten zijn nog bezig met het inrichten van hun informatiebeveiliging en ook transformaties als de nieuwe Omgevingswet en data gestuurd werken zullen een blijvend beroep doen op de informatieadviesfunctie”, zo luidt de conclusie.

Personeelskosten stijgen mee

Ook de kosten voor het ICT-personeel stegen het afgelopen jaar. Gemiddeld wordt 41 euro per inwoner betaald voor personeelskosten. De stijging komt volgens de onderzoekers door de toename van het aantal fte, die vooral komt door toenemende posten op informatiebeveiliging en privacy. Ook huren gemeenten steeds meer ICT-personeel in. Deze inhuur van personeel is goed voor bijna een kwart van de personeelskosten, 24 procent.

 Jos Smits, professional partner bij M&I/Partners ziet de krappe arbeidsmarkt als reden voor deze stijging: “Opvallend is dat steeds meer gemeente gedwongen zijn in te huren op vaste formatieplaatsen, omdat ze de vacatures niet vervuld krijgen”. Dit maakt het opmerkelijk dat de gemiddelde loonkosten per ICT-medewerker al jaren constant zijn (circa € 77.000).

De komende jaren zal de behoefte aan voldoende gekwalificeerd ICT personeel blijven stijgen. “De krapte op de arbeidsmarkt voor deze functies vraagt van gemeenten om óf meer personeel te gaan inhuren óf om aantrekkelijker te worden als werkgever” aldus Jos Smits.

ICT steeds meer uitbesteed

Ook de trend om steeds meer ICT uit te besteden zet zich voort. Meer dan 40 procent van de software wordt op afstand beheerd, waarvan de helft bestaat uit clouddiensten. Met deze uitbesteding dalen wel de kosten voor Server & Storage, alsmede het aantal systeembeheerders per 100.000 inwoners. Dit aantal daalde van 8 naar 6 fte.

Hiermee blijven er echter wel kosten ontstaan, zo worden de kosten voor beheer en infrastructuur door de leveranciers verdisconteerd in de prijs voor de softwaredienst. Deze stijging bedraagt in dezelfde periode € 6 per inwoner, maar is aan meer factoren te wijten dan de transitie van software naar softwaredienst. Zo hebben de extra taken vanuit de decentralisaties in het sociaal domein ook geleid tot hogere softwarekosten, zeggen de onderzoekers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in