Overslaan en naar de inhoud gaan

Exportbeperking Nederlandse chiptech geeft verhuld dreigement China

China hoopt dat Nederland de internationale handelsregels opvolgt en geen misbruik gaat maken van exportcontrolemaatregelen. Daarmee reageert de Chinese minister van Handel Shu Jueting op de recent ingestelde beperkingen voor de export van Nederlandse chiptechnologie naar China.
ASML cleanroom
© ASML
ASML

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over een exportbeperking van chiptechnologie naar China. Vorige week maakte het kabinet de beperkingen bekend. Het gaat daarbij nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van chipmachinemaker ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

Fabriek van de wereld

Shu geeft nu aan dat Nederland en China in contact blijven over handel en economische kwesties. Hij roept op om samen met China de wereldwijde toeleveringsketens te blijven waarborgen. Deze mededeling kan gezien worden als verhulde boodschap over niet alleen export van chiptechnologie, zoals chipproductiemachines van het Nederlandse ASML, maar ook over import van Chinese producten, zoals bijvoorbeeld chips. China doet al jaren dienst als 'fabriek van de wereld', voor allerhande goederen en is daarbij moeilijk misbaar voor landen die afnemer zijn.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich eerder al uitgesproken tegen de beperkingen op de export van chiptechnologie. Nederland zou naar zijn eigen belang moeten kijken, verklaarde de Aziatische grootmacht. Daarbij gaf een woordvoerder van het ministerie aan dat China via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit kenbaar zou maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Veruit de meeste succesvolle aanvallen op het netwerk van de Universiteit Twente komen uit China, zie https://photos.app.goo.gl/KkxuXir5jkWSnoNZ9 voor een uitgebreid onderzoek hiervan.
Op https://photos.app.goo.gl/ueWsVN4XGSHGce566 zijn bijvoorbeeld wat foto's te vinden van Chipresearch op de Universiteit Twente wat ook de interesse heeft van China.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in