Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse deelstaat verlaat Office en op termijn ook Windows

In Duitsland beschouwen ze digitale afhankelijkheid als een serieus probleem. Daarom werpt de deelstaat Sleeswijk-Holstein zich op als ‘digitale pioniersregio’. Ongeveer 30.000 ambtenaren krijgen een digitaal soevereine IT-werkplek.

Office-apps, bijna buiten beeld
Microsoft

Microsoft Office mag de deur uit in Sleeswijk-Holstein. Voortaan werken de ambtenaren met de opensourcesoftware LibreOffice. Deze stap van commercieel applicatiepakket naar vrije kantoorsoftware is het startschot in de richting van volledige digitale soevereiniteit, schrijft de deelstaat in een persbericht.

Cloud problematisch

Volgens Dirk Schrödter, minister van Digitalisering van Sleeswijk-Holstein, kan digitale autonomie niet worden bereikt met standaard IT voor op kantoor. Grote softwareleveranciers verplaatsen hun applicaties veelal naar de cloud, waardoor gebruikers geen invloed hebben op waar de data heen gaan. Daardoor kunnen overheden volgens hem hun verantwoordelijkheid naar burgers en bedrijven niet nakomen.

“We hebben een grote verantwoordelijkheid naar onze burgers en bedrijven toe om te zorgen dat hun gegevens veilig worden bewaard,” zegt Schrödter. “We moeten ervoor zorgen dat we te allen tijde de controle hebben over de IT-oplossingen die we gebruiken en dat we als staat onafhankelijk kunnen handelen. Het waarborgen van digitale soevereiniteit is minstens zo belangrijk als energiesoevereiniteit.”

Investeren in eigen digitale economie

De overstap leunt op opensourceproducten en op nieuw te ontwikkelen eigen producten, die de deelstaat ook als open source beschikbaar wil stellen. De deelstaat verwacht dat dit de IT-veiligheid, kosteneffectiviteit, bescherming van data en de interoperabiliteit tussen de systemen ten goede komt. Doordat Sleeswijk-Holstein straks geen licentiekosten meer hoeft te betalen, is er geld over om te investeren in de binnenlandse digitale economie. De minister hoopt zo meer lokale waarde, open innovatie en welvaart te creëren.

De overstap van Microsoft Office naar LibreOffice is de eerste van zes stappen. De deelstaat wil Microsofts besturingssysteem Windows op den duur vervangen door het opensource-alternatief Linux. In samenwerking met het Rijk en met externe partijen implementeert Sleeswijk-Holstein een aantal opensourceproducten die de plaats innemen van Microsoft Sharepoint en Microsoft Exchange/Outlook.

Ook moet er een opensourcedienst komen die de functie van Microsoft Active Directory overneemt. De deelstaat inventariseert welke specialistische procedures van de eigen bedrijfsprocessen ook onder LibreOffice en Linux mogelijk moeten blijven. Tot slot is er een opensource-gebaseerde telefonieoplossing nodig die het huidige telefoniesysteem vervangt.

Training en ondersteuning

De ambtenaren van de Duitse deelstaat krijgen training en ondersteuning voor het gebruik van LibreOffice. In een bijzinnetje in het persbericht behoudt de deelstaat zich het recht toe om eventuele uitzonderingen te maken als dat door omstandigheden nodig blijkt.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.

Correctie: de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein ligt níet in Oost-Duitsland, wat dit artikel eerst ten onrechte vermeldde.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in