Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: elektronisch stemmen mag, door coronacrisis

Ouderenpartij 50PLUS mag van de rechter een digitale stemming houden voor het voorzitterschap van de commissie die de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen samenstelt. De rechter in Den Haag bepaalde woensdag dat dit is toegestaan, omdat er vanwege het coronavirus een noodwet geldt die elektronisch stemmen mogelijk maakt.
stempotlood
© CCO/Pixabay.com
CCO/Pixabay.com

Het kort geding werd aangespannen door 50PLUS-lid Peter Pont, die zich kandidaat wil stellen als voorzitter van de kandidatencommissie. Volgens hem is het in strijd met de regels van de partij om elektronisch te stemmen en is het proces niet transparant. Bovendien zijn volgens hem veel leden niet "digitaal genoeg" om op deze manier hun stem uit te brengen.

Nood breekt partijregels

De rechter heeft nu geoordeeld dat de partijregels wijken voor de tijdelijke noodwet die is ingesteld vanwege de coronacrisis. Deze wet maakt elektronische verkiezingen mogelijk "ook als de statuten van een vereniging daarin niet voorzien", aldus de uitspraak. 50PLUS heeft tegenover de Haagse rechter overtuigend gemotiveerd dat de verkiezing van de commissievoorzitter geen uitstel kan lijden en dat zij dus gebruik mag maken van de noodwet.

Hierbij krijgt de partij wel enkele 'randvoorwaarden' mee zoals beraadslaging onder de leden, middels een elektronisch te houden ledenvergadering met daarbij ook de mogelijkheid om op voorhand vragen te stellen over de te behandelen onderwerpen. De rechter spreekt van een "duidelijk tekortschietende procedure" die het bestuur van de ouderenpartij heeft beoogd, waarbij het zich "heeft laten adviseren door een ‘expert’ ", zo valt te lezen in het oordeel.

Ambities en wantrouwen

Scheidend bestuursvoorzitter Geert Dales spreekt van "een grote morele overwinning voor het partijbestuur". Volgens hem kan de partij nu verder met "besluitvorming buiten de zaaltjes". De huidige crisis binnen de partij is het gevolg van onvrede over de politieke ambitie van Dales. Provinciebestuurders zegden het vertrouwen in hem op, omdat hij volgens hen zou azen op een plek in de Tweede Kamer. Partijleider Henk Krol voedde deze angst door te zeggen dat hij Dales graag in de Kamer zou verwelkomen.

Critici vonden het ongepast dat Dales de partij leidt in aanloop naar de verkiezingen, en daarna zelf plaats wil nemen in de Kamer. Als voorzitter zou hij te veel invloed hebben op de kandidatenlijst en zichzelf op een hoge plek kunnen plaatsen, menen kritische leden. Inmiddels heeft Dales gezegd op te stappen en de leden een nieuwe voorzitter te laten kiezen. Tot die tijd blijft hij wel voorzitter. De fractieleden van de partij noemden dat eerder een "ongezonde situatie".

Versplintering

Een aantal provinciale leiders wilden een tegenbestuur oprichten. Dales zei hen voor de rechter te slepen als zij deze plannen doorzetten. Ook partijleider Krol is opgestapt. Hij heeft de Partij voor de Toekomst opgericht, samen met Femke Merel van Kooten-Arissen, het Kamerlid dat zich eerder afscheidde van de Partij voor de Dieren. Het is nog niet duidelijk hoeveel leden van 50PLUS hem zullen volgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in