Overslaan en naar de inhoud gaan

Stemcomputers VS krijgen papier voor security

De Amerikaanse firma Election Systems & Software (ES&S) doet de toezegging om paperless voting in de ban te doen. Tenminste, wat betreft het voornaamste stemapparaat in een jurisdictie, én wat betreft de verkoop van nieuwe stemcomputers. ES&S CEO Tom Burt roept het Amerikaanse Congres op om wetgeving aan te nemen die papieren stembiljetten verplicht stelt plus extra securityvereisten oplegt aan fabrikanten van stemcomputers.
Election Systems & Software
© Election Systems & Software
Election Systems & Software

Als het Congress wetgeving aangenomen krijgt die een papieren bewijs vereist voor iedereen die een stem uitbrengt, dan valt het vertrouwen in het stemproces weer te herstellen. Dit stelt de hoogste baas van ES&S in een opinie-artikel dat is gepubliceerd door Roll Call, een Amerikaanse krant en site die de politiek in Washington DC covert. Politieke oproepen tot hervorming van het stemproces - en de daarvoor gebruikte technologie - in de Verenigde Staten winnen de laatste tijd aan momentum, maar lijken vast te lopen in het Congres.

Papier plus tech

Stemcomputermaker ES&S voegt zich nu bij de voorstanders van papier, maar dan wel als extra bij het gebruik van stemmachines. CEO Tom Burt stelt dat fysieke, papieren documenten met de uitgebrachte stemmen absoluut nodig zijn om vergissingen of fraude te voorkomen. Daarom heeft het bedrijf besloten om niet langer paperless stemcomputers te verkopen. Voortaan levert ES&S alleen nog stemmachines die papier printen, tenminste voor de functie van voornaamste stemapparaat in een jurisdictie voor verkiezingen.

In zijn betoog stelt de topman ook dat de Amerikaanse overheid stringente securityvereisten en uitgebreide testprogramma's voor stemcomputers moet verplichten. De machines van ES&S zijn eerder door hackers aan de tand gevoeld en ernstig ondermaats bevonden. Op de beruchte securityconferentie Defcon zijn vorig jaar kwetsbaarheden in stemcomputers belicht, waaronder enkele die al jaren oud zijn. Deze beveilgingsgaten maken het mogelijk om stemcomputers - en daarmee verkiezingen - te hacken. Sommige van de gekraakte stemmachines zijn ook vele jaren oud en zijn niet alleen nog in gebruik, maar worden door leveranciers ook nog steeds verkocht. Daar moet verandering in komen, erkent nu ook ES&S.

Obscure security

De firma heeft na de Defcon-onthullingen vorig jaar in eerste instantie kritisch gereageerd en daarbij hackers gehekeld, stipt TechCrunch fijntjes aan. Het onderzoeken en belichten van kwetsbaarheden in stemcomputers zou het juist makkelijker maken voor kwaadwillenden, zo luidde de redenatie van de fabrikant. Daarmee leek ES&S het omstreden model van 'security by obscurity' na te streven; beveiliging en eventuele tekortkomingen daarin zo veel mogelijk onder de pet houden. Topman Rob Joyce van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft die reactie toen gehekeld: hackers bewijzen bedrijven juist een dienst en vormen géén bedreiging.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in