Overslaan en naar de inhoud gaan

VNG vindt stemcomputer te risicovol

De verlichting van de werkzaamheden van stembureauleden en het voorkomen van hertellingen door stemcomputers vindt de VNG een verbetering van het verkiezingsproces. Maar stemmen per computer brengt nog teveel risico's met zich mee, zo schrijft de VNG op de officiële website in een reactie op het initiatiefvoorstel. De VVD bracht via kamerlid Joost Taverne het voorstel in voor het gebruik van stemcomputers bij verkiezingen.
stemmachine
© Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl
Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

Het voorstel sluit volgens VNG goed aan bij de wens van gemeenten, maar het bevat niet alleen de mogelijkheid om stemmen digitaal te tellen, ook digitaal stemmen wordt een mogelijkheid. Dat laatste ziet VNG niet zitten.

Geringe snelheidswinst versus risico’s en kosten

Sinds 2010 moeten stemmers weer aan de slag met het rode potlood. Met ‘offline stemmen’ sluipen er dikwijls fouten in het stemproces. In tientallen gemeenten is er na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 dan ook opnieuw geteld of is er gevraagd om hertelling. Digitaal stemmen moet dat oplossen, maar de risico's en kosten van elektronisch stemmen wegen volgens VNG niet op tegen de geringe snelheidswinst.

Bevindingen deskundigengroep

De Deskundigengroep elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal, die door minister Plasterk is benoemd om onderzoek te doen naar specificaties voor het systeem en de kosten, meldde eerder dat er vermoedelijk wel voldoende draagvlak is voor een stemmenteller, met name onder gemeenten. De eerdere ‘Commissie onderzoek elektronisch stemmen en tellen’ hoopte op de invoering van een stemprinter, waarmee kiezers hun keuze zelf konden uitprinten. Voor die stemprinter ontbreekt draagvlak volgens de huidige Deskundigengroep draagvlak.

VNG raadt aan om bij de inzet van elektronische middelen goed te kijken naar landen die er al mee hebben geëxperimenteerd.

Bron: Binnenlands Bestuur / Sjoerd Hartholt

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in