Overslaan en naar de inhoud gaan

Hooggerechtshof VS wijst zaak over AI-uitvindingsrecht af

Tegenslag voor de Amerikaanse AI-maker die patenten wil voor de uitvindingen die zijn creatie maakt. Het Supreme Court (Hooggerechtshof) in de Verenigde Staten wijst zijn zaak af, waarmee hij in beroep wou gaan tegen eerder verlies bij een lagere rechtbank. Volgens de verliezer betekent dit een grote beperking voor innovatie, waarbij AI voor doorbraken kan zorgen.
Supreme Court
© Public Domain
Public Domain

Eerder heeft het Amerikaanse patentbureau de aanvragen afgewezen die Stephen Thaler names de door hem gemaakte AI heeft ingediend. Daar heeft de computerwetenschapper een rechtszaak over aangespannen, omdat volgens hem de uitvindingen echt geheel en al zijn gedaan door de AI die hij heeft gemaakt. Die zaak heeft hij verloren, waarna hij in beroep is gegaan.

Voedselverpakking

Dat hoger beroep is ook verloren, waarbij het oordeel stand bleef houden dat patenten alleen mogen worden toegekend op zaken waar menselijke input aan is gegeven. Een creatie die puur van een AI komt, komt dus niet in aanmerking voor een patent. Thaler wou dit wel voor zijn 'creative machine' DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience), die een voedselverpakking gebaseerd op fractale geometrie heeft bedacht, en een lichtbaken dat knippert om de aandacht te trekken.

Het Supreme Court heeft nu verklaard dat het zich niet wil buigen over het beroep dat Thaler bij dit hoogste hof van de VS wil. Thaler heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof verteld dat AI nu wordt gebruikt om innovaties te creëren op vele, enorm uiteenlopende gebieden: van medicijnen tot energie. Het afwijzen van patenten op AI-uitvindingen zou een enorme beperking betekenen voor het stimuleren van innovatie en technologische vooruitgang, schrijft persbureau Reuters.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in