Overslaan en naar de inhoud gaan

AI krijgt geen auteursrecht op kunst

Het Amerikaanse Copyright Office heeft besloten geen auteursrecht te verlenen aan een kunstwerk dat is gemaakt door een kunstmatige intelligentie (AI). Het verzoek voor auteursrecht is namens de AI gedaan door een mens die de AI in kwestie heeft gemaakt. Het ingediende kunstwerk mist echter het noodzakelijke element van 'menselijk auteurschap'.
copyright fight
© Shutterstock
Shutterstock

AI-maker dr. Stephen Thaler is de oprichter van het bedrijf Imagination Engines dat de grenzen van AI én patenten plus auteursrechten wil verleggen. De door hem gecreëerde Creativity Machine heeft serie kunstwerken gemaakt met het thema van (gesimuleerde) bijna-dood ervaringen. Daarbij verwerkt en bewerkt het algoritme beelden om tot een hallucinant kunstwerk te komen.

Minder/meer mens

De crux van Thalers opzet voor deze AI speelt hem nu parten in de aanvraag voor auteursrecht. De Creativity Machine is ontworpen om zijn artistieke inspanning te doen met extreem weinig menselijk bemoeienis. Het Copyright Office in de Verenigde Staten heeft op die grond juist besloten om de aanvraag voor auteursrecht af te wijzen.

Het oordeel daarbij is dat de verbinding tussen het menselijk brein en creatieve expressie een cruciaal element is van auteursrecht. Hiermee is echter niet hard bepaald dat een AI-gecreëerd kunstwerk niet toch in aanmerking kan komen voor auteursrecht, legt technieuwssite The Verge uit. Het Copyright Office kan anders bepalen als een AI-maker - of een kunstenaar die AI 'hanteert'- stelt dat een kunstwerk door eigen creativiteit is geproduceerd en slechts door inzet van kunstmatige middelen is uitgevoerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in