Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse waakhond: Google misbruikt Android-macht voor grip op automarkt

Google moet in Duitsland mogelijk stoppen met het meeleveren van kaartendienst Google Maps, appwinkel Play Store en slimme assistent Google Voice met zijn besturingssysteem voor auto's. De Duitse mededingingswaakhond Bundeskartellamt vindt dat Google met de verplichte koppeling van die diensten met Android Automotive mogelijk concurrentie beperkt.
Android Auto
© Ford
Ford

Google probeert met Android Automotive een belangrijke leverancier voor de auto-industrie te worden. Dat is een besturingssysteem voor de boordcomputer in auto's, waarmee alles kan worden bestuurd, van de airco tot de radio, navigatie en bellen. Onder meer in auto's van het Zweeds-Chinese merk Polestar, Volvo en Renault is dat ingebouwd.

EU-mededingingsregels

Maar het Bundeskartellamt vindt dat Google, dat met Android op telefoons en computers al alom aanwezig is, zijn positie gebruikt om ook de automarkt te veroveren. Ook het feit dat Google alleen reclame-inkomsten deelt met autofabrikanten die beloven alleen Googles slimme assistent te installeren of Googles diensten als standaard in te stellen, is mogelijk in strijd met de Europese mededingingsregels.

"Door dergelijke instellingen ontstaat het risico dat alternatieve diensten niet worden opgemerkt en dus ook nauwelijks worden gebruikt", stelt de Duitse toezichthouder. "Google heeft dergelijke praktijken al gebruikt bij mobiele apparaten om zijn marktpositie te vergroten."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in