Overslaan en naar de inhoud gaan

Google vecht Android-boete van 4,1 miljard weer aan

Google vecht opnieuw een miljardenboete van de Europese Commissie aan. Het internetbedrijf achter de gelijknamige zoekmachine en videosite YouTube moet een boete van ruim 4,1 miljard euro betalen wegens het wegdrukken van concurrenten op telefoons die met zijn besturingssysteem Android werken.
Vestager versus Android
© EC
EC

De Europese Commissie beboette Google in 2018 al voor verboden afspraken met smartphonefabrikanten en telecombedrijven ten faveure van de eigen zoekmachine. Een eerder beroep tegen die geldstraf bij de op één na hoogste rechter leidde ertoe dat Google de aanvankelijke boete van meer dan 4,3 miljard euro iets verlaagd kreeg. Maar de geldstraf was voor het grootste deel terecht, oordeelde het Gerecht van de Europese Unie.

Economisch argument

Google is het daar nog steeds niet mee eens en meldt nu dat op "bepaalde vlakken juridische verheldering nodig is". Daarom stapt het bedrijf nu naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. "Android heeft voor meer keuzevrijheid gezorgd, niet minder, en ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en wereldwijd."

In totaal legde de Europese Commissie het Amerikaanse techbedrijf 8 miljard euro aan boetes op wegens machtsmisbruik. Zo moest Google bijna 1,5 miljard euro betalen omdat het bedrijf zijn eigen advertentiedienst AdSense zou voortrekken ten nadele van andere advertentieverkopers. Ook hiertegen ging het bedrijf in beroep.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in