Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple beperkt Spotify en andere muziekstreamers, stelt Brussel

De Europese Commissie vindt dat Apple muziekstreamingdiensten te veel beperkingen oplegt. Dat stelt de Europese concurrentiewaakhond in een aangepaste klacht tegen de iPhone-maker. Met name de eis dat streamingdiensten hun klanten niet in de app mogen attenderen op andere mogelijkheden om een goedkoper abonnement af te sluiten, is volgens de commissie misbruik van marktmacht van Apple.
Spotify (green on black)
© Spotify
Spotify

De antitrusttak van de Europese Commissie (EC) heeft hierover een formele verklaring gestuurd aan Apple. Deze nieuwe Statement of Objections volgt op de eerdere verklaring over de zakenprakijkten van de iPhone-maker. De EC heeft toen in april 2021 al het voorlopige oordeel geuit dat Apple concurrentieverstorend bezig is in de markt voor muziekstreamingdiensten. Sindsdien is er echter weinig aan gedaan, wat Spotify samen met de Franse muziekstreamer Deezer én softwarebedrijven heeft aangekaart in een oproep aan de EC.

Winkelbinding

Apple eist dat makers van apps in de App Store gebruik maken van het eigen betalingssysteem van het techbedrijf. Ook verlangt Apple over iedere transactie een commissie tot 30%. Dus over elk abonnement dat een Apple-gebruiker bij Spotify afsluit moet het Zweedse bedrijf commissie betalen aan Apple. Spotify had daarover geklaagd, temeer omdat Apple met de eigen streamingdienst Apple Music ook een concurrent is. Die eis beperkt de concurrentie niet, meent de commissie nu.

Maar daarnaast mogen appmakers hun klanten niet vanuit de app naar bijvoorbeeld de eigen site sturen om ze daar een abonnement af te laten sluiten dat goedkoper is omdat daar geen commissie van naar Apple gaat. Dat vereiste is volgens de commissie tegen de Europese wet. Bovendien worden Europese consumenten daardoor gedwongen meer te betalen dan noodzakelijk is. En consumenten hebben zo minder keuze omdat het moeilijker is voor meer partijen om de markt te betreden.

Overwinning, voor wie?

De verklaring van de EC nu houdt een overwinning in voor Apple, dat de afgelopen jaren ook onder vuur lag voor het verplichte gebruik van het eigen betalingssysteem en de commissie die daar bijhoort. In Nederland dwong de ACM het bedrijf het voor datingapps mogelijk te maken een ander betalingssysteem te gebruiken. Dat deed Apple na een reeks boetes uiteindelijk, maar het vroeg nog steeds een forse commissie.

Apple stelt in een eerste reactie dat het zal reageren op de zorgen van de Europese Commissie. Het techbedrijf zegt te hopen dat de EU uiteindelijk de zaak naar aanleiding van de Spotify-klacht zal afsluiten. Die klacht is volgens Apple namelijk ongegrond.

Voor Spotify valt echter ook een overwinning te claimen. De muziekstreamer zegt dat de Europese toezichthouders nu "een duidelijke boodschap" hebben verstuurd dat Apples "oneerlijke praktijken" consumenten hebben geschaad en appontwikkelaars op achterstand hebben gezet. De Zweedse muziekstreamingdienst roept de commissie op om snel een oordeel te vellen over Apple.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in