Overslaan en naar de inhoud gaan

Spotify, Basecamp en anderen eisen EC-actie tegen Apple

Muziekstreamingdienst Spotify vraagt samen met andere techbedrijven aan de Europese Commissie om snelle en betekenisvolle stappen te zetten tegen Apple. Het Amerikaanse techconcern maakt volgens de klagers misbruik van zijn marktmacht en dat moet zo snel mogelijk gestopt worden. Deze oproep staat in een brief aan Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging.
antitrustcommissaris Vestager
© Europese Commissie
Europese Commissie

De brief van het Zweedse Spotify is ook ondertekend door onder meer de Franse branchegenoot Deezer, het Amerikaanse softwarebedrijf Basecamp, het Zwitserse mail- en vpn-bedrijf Proton en enkele Europese verbanden van uitgevers en nieuwsmedia. Zij stellen in de online gepubliceerde brief dat er al jaren te weinig gebeurt. Spotify klaagde haast vier jaar geleden al bij de Europese Commisse over oneerlijke concurrentie van Apple. En sindsdien is er weinig veranderd.

Verplicht betalingssysteem

"Apple heeft oneerlijke beperkingen opgeworpen voor onze ondernemingen. Die hinderen onze ontwikkelingen en zijn slecht voor Europese consumenten", stellen de ondertekenaars. Ze wijzen op de verplichting voor app-ontwikkelaars om Apples eigen betalingssysteem te gebruiken en de "excessief hoge" commissie die app-makers daarvoor dan moeten afdragen. Deze zogeheten appstoretax bedraagt maximaal 30% en geldt voor de aankoop van apps en het betalen van abonnementen.

Naast de verplichting en de taxatie klagen Spotify, Deezer, Basecamp, Proton en anderen ook over het feit dat ze niet kunnen communiceren met de eigen klanten die via Apples App Store abonnementen afsluiten. Dit alles komt volgens de klagers neer op machtsmisbruik. "Apple heeft voordeel van de monopoliepositie die het door zijn eigen ecosysteem heeft en eist exorbitante betalingen van app-ontwikkelaars die geen keuze hebben als ze Europese klanten willen bereiken", stellen de bedrijven. "De tijd is dan ook gekomen voor dringende actie van de Europese Unie tegen Apple."

Russische aanpak

Apple heeft gister voor de kwestie van zijn app-betalingssysteem een boete gekregen in Rusland. Volgens de Russische mededingingswaakhond maakt Apple misbruik van zijn dominante marktpositie door app-ontwikkelaars te verplichten zijn eigen betalingssysteem te gebruiken. De boete voor Apple bedraag 1,2 miljard roebel, wat omgerekend zo'n 16 miljoen euro is. Apple moet de boete binnen twee maanden betalen.

Overigens heeft Apple zich na de Russische inval in Oekraïne al teruggetrokken uit Rusland. In de App Store in het land kunnen geen nieuwe apps meer worden aangeschaft en Russische ontwikkelaars kunnen ook niet elders hun apps aanbieden. De Russische toezichthouder zegt de overtreding al eerder vastgesteld te hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in