Overslaan en naar de inhoud gaan

Na overwinning op Apple wil datingapp ook Google-appstore laten aanpakken

Marktwaakhond ACM buigt zich nu over een verzoek van een datingapp-aanbieder om op te treden tegen Google's beleid voor betalingen in diens appstore. Dit handhavingsverzoek tegen de Play Store van de Android-aanbieder is ingediend nadat Apple uiteindelijk door de knieën is gegaan voor de toezichthouder.
chipkaart
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

iOS-aanbieder Apple heeft nieuwe aanpassingen doorgevoerd in zijn App Store waardoor makers van datingapps kunnen kiezen voor alternatieve betalingsmethodes. Hun gebruikers kunnen dan betalen voor hun gebruik van apps en content daarin zónder het betaalsysteem van Apple te gebruiken. Het Amerikaanse bedrijf strijkt daarbij een vast percentage op, voor het faciliteren van zijn winkelplatform voor apps.

Alleen dating, alleen Nederland

Deze aanpassingen zijn gevolgd op eerdere pogingen van Apple om te voldoen aan de eisen die de ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft gesteld. De eerdere veranderingen waren echter niet afdoende, waardoor de toezichthouder het maximale aantal dwangsommen heeft opgelegd. Dit was tien keer de wekelijkse dwangsom van 5 miljoen euro. De rechter had het 'plafond' van tien keer die 'boete' opgelegd.

De door de ACM afgedwongen aanpassingen van Apple gelden alleen voor datingapps en alleen voor Nederland. Laatstgenoemde is omdat ons land de 'jurisdictie' van de toezichthouder is. Eerstgenoemde is omdat datingapp-aanbieders een handhavingsverzoek hebben ingediend, wat de ACM is gaan uitvoeren. "De keuze voor datingapps heeft de ACM gemaakt omdat dit een groep is die erg afhankelijk is van de App Store en waar veel omzet wordt behaald met verkoop van digitale content in apps", legt de woordvoerder van de waakhond uit in antwoord op vragen van AG Connect.

Hek van de dam?

Andere soorten apps komen vooralsnog niet in aanmerking, maar het is mogelijk dat die zich nu wel gesterkt voelen om ook alternatieve betaalmethodes te eisen. Dat is nu in ieder geval wel aan de orde bij de andere grote appstore: Google Play. De ACM laat aan AG Connect weten dat het een handhavingsverzoek heeft gekregen van een datingapp-aanbieder tegen dat platform van Google.

De marktwaakhond is dat verzoek nu aan het beoordelen. De ACM waagt zich niet aan een oordeel of meer app-makers alternatieve betaalmethodes gaan eisen, maar de woordvoerder wijst er wel op dat "er internationaal veel procedures [zijn] waarbij de BigTechbedrijven gewezen wordt op hun verantwoordelijkheid voor open en eerlijk handelen. Dus je ziet wel dat er beweging is in de app-wereld". Naast Nederland wordt er bijvoorbeeld in Zuid-Korea ook al opgetreden tegen Apple en Google.

Voorkeursbehandeling voor grote apps

Google, die het smartphonebesturingssysteem Android gratis ter beschikking stelt aan toestelfabrikanten, is qua marktomvang veel groter dan Apple. Bovendien is de datavergarende ads-gigant onlangs overgegaan op het verplichten van zijn eigen app-betalingssysteem, waarbij het opvallend genoeg een officiële uitzondering heeft gemaakt voor het grote Spotify. Die muziekstreaming-app zou net als het grote Netflix in de praktijk al niet de verplicht 'appstore taks' betalen aan Google.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in