Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple zwicht eindelijk voor Nederlandse regels appstorebetalingen

Apple heeft zijn beleid voor de App Store aangepast en voldoet nu aan de regels. Dat oordeelt markttoezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt), die het techbedrijf eerder een reeks dwangsommen heeft opgelegd. Apple staat nu verschillende betaalmethoden toe in Nederlandse datingapps en daarom hoeft de toezichthouder geen nieuwe boetes op te leggen.
dating-app
© Tinder
Tinder

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan werd de betaling door Apple verwerkt die daarmee een percentage opstreek. Door deze ‘verplichte winkelnering’ maakte Apple volgens de ACM misbruik van zijn machtspositie.

Verplichte 30%

Makers van de datingapps wilden dat ook andere partijen betalingen konden verwerken in Apples mobiele besturingssysteem iOS. Zo hopen ze goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt een provisie van 30 procent over betalingen. De zaak draait alleen om datingapps, omdat die bedrijven hebben geklaagd in Nederland.

"In de digitale economie hebben machtige bedrijven een speciale verantwoordelijkheid om de markt eerlijk en open te houden. Apple nam die verantwoordelijkheid niet", zegt bestuursvoorzitter van de ACM Martijn Snoep in een toelichting. Nu hebben app-aanbieders volgens hem meer mogelijkheden om te concurreren. "Daarvan gaan ook consumenten de voordelen plukken."

50 miljoen euro

Apple deed al eerder toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat Apple nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldeed. Vrijdag deed Apple nieuwe toezeggingen en die volstaan volgens de toezichthouder. De ACM heeft Apple in totaal voor 50 miljoen euro aan boetes opgelegd.

In overeenstemming met de wensen van marktwaakhond ACM wil Apple het voortaan onder meer mogelijk maken voor datingapp-ontwikkelaars in Nederland om te kiezen of ze een alternatieve betalingsmethode willen bieden in combinatie met de in-app aankopen van Apple. De Amerikaanse techreus stelt in een verklaring wel "dat een aantal aanpassingen volgens het bedrijf niet in het belang is van de privacy en dataveiligheid van gebruikers". Het bedrijf past het beleid wel aan op verzoek van de ACM, maar tekent nog beroep aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in