Overslaan en naar de inhoud gaan

Probleem omgekeerd: Datacenters schieten elektriciteitsnet te hulp

Datacentra staan bekend als energieslurpers, niet als energieproducenten. Toch zou die situatie zo maar kunnen ontstaan in noodgevallen, wanneer stroomproducenten te weinig kunnen leveren als gevolg van fluctuaties in vraag en aanbod. Microsoft wil die mogelijkheid bij een nieuw datacentrum bij Dublin in de bouw meenemen.
Power datacenter
© Shutterstock
Shutterstock

Datacentra beschikken nu al over enorme Li-ion-accu's als buffer om problemen in de stroomlevering gladjes op te kunnen vangen. Naast dat de servers in het datacentrum heel veel stroom verbruiken, is het de datacentersector er alles aan gelegen om de activiteiten zo milieuvriendelijk te laten verlopen. Dat houdt in dat nieuwe datacentra hun energie soms al volledig betrekken uit hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolenparken en zonneparken en getijdencentrales.

De Li-ion-accu's zijn onderdeel van de uninterupted power supply (UPI) van het datacentrum. Zodra de stroom wegvalt, pakken andere energieleveranciers (zoals generatoren) de stroomvoorziening over. Maar het opstarten kost vaak enkele minuten en dan bewijzen de accu's hun dienst. Op dezelfde manier kunnen ze korte tijd het wegvallen van stroom in het publieke net opvangen.

Volgens Microsoft kan een datacentrum tientallen megawatts aan energie leveren, meldt The Verge. Op die manier kan het datacentrum bijdragen aan een milieuvriendelijk alternatief voor gas- en kolencentrales die nu nog een zogeheten 'spinning reserve' aanhouden - ze genereren meer energie dan nodig - om fluctuaties op te vangen. Die reserve kan dan omlaag wat scheelt in de emissies.

Goed voor zeker 10.000 huishoudens

Hoeveel energie het datacentrum in Dublin precies kan leveren wil Microsoft niet zeggen. Maar aangezien met een Megawatt enkele honderden huishoudens van stroom kunnen worden voorzien, is de globale inschatting die Microsoft gaf, genoeg voor rond de tienduizend woningen. Het geeft wel weer een inkijkje in hoeveel stroom de servers in zo'n datacentrum verbruiken.

Microsoft is bovendien van plan de bouw van datacentra op te schalen. In 2021 had het bedrijf iets meer dan 200 datacentra in de wereld, maar dat aantal moet met vijftig tot honderd per jaar gaan groeien, luidt de strategie. Dat biedt dus een uitweg voor veel energieleveranciers. Het bedrijf zegt al proeven gedaan te hebben met de teruglevering in datacentra in Chicago in Illinois, en Quincy in de staat Washington.

In Nederland denken stroomnetbeheerders zelf na over het in eigen beheer enorme accu's te installeren om fluctuaties in het stroomnet op te vangen. Datacentra zouden die rol dus kunnen vervullen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in