Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-uitval voorkomen met mega-accu's op knelpunten stroomnet

Netbeheerder Liander gaat een test doen met grote accu's die het plaatst op strategische punten in het overbelaste stroomnet. De mega-accu's moeten helpen knelpunten op het elektriciteitsnetwerk op te lossen. De enorme batterijen van het bedrijf GIGA Storage zorgen voor extra capaciteit door op te laden als het stroomnet niet volledig benut is en de opgeslagen stroom weer vrij te geven als de vraag groter is dan de hoeveelheid die normaal geleverd kan worden.
stroomnet
© TenneT
TenneT

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft deze week al gewaarschuwd dat Nederland op meerdere fronten vastloopt. Één van de problemen waar ondernemers tegenaan lopen, is het tekort aan capaciteit op het stroomnet bij bedrijfsuitbreidingen. Daarnaast lopen bedrijven die juist netcapaciteit willen inleveren tegen juridische rompslomp aan. Dit raakt naast regulier stroomgebruik van ondernemingen ook ICT-gedreven zaken, die meer en meer van kritiek belang zijn voor organisaties. De afgelopen tijd is er in diverse gebieden in Nederland aangelopen tegen harde grenzen van huidige stroomnetten.

Miljardeninvestering

Netbeheerder TenneT heeft recent aangekondigd de komende tien jaar zo'n 13 miljard euro te steken in verbetering van het hoogspanningsnet. Knelpunten in onder meer Noord-Brabant en Limburg worden daarbij versneld aangepakt. Dat is hard nodig want vorige maand meldde minister Rob Jetten (Energie) nog dat het stroomnet in die twee gebieden nu zo vol is dat er geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten. Dit geldt zowel voor opwekking als voor afname van elektriciteit.

TenneT gaat in iedere provincie zijn stroomnet aanpakken. Alles bij elkaar zal de netbeheerder werken aan ruim vierhonderd projecten, inclusief de aanleg van meer dan veertig nieuwe hoogspanningsstations. Er worden daarbij ook eerder geplande investeringen naar voren gehaald en regionaal wordt het net verder opgeknipt in kleinere deelnetten, zo staat in een aangepast investeringsplan voor het hoogspanningsnet op land.

Eerder had TenneT al een investeringsplan opgesteld, maar het kreeg van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) te horen dat dit nog aangepast moest worden. De waakhond merkte in maart op dat niet alleen TenneT maar ook andere netbeheerders scherpere keuzes moeten maken bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Projecten die bijdragen aan de energietransitie dienden voorrang te krijgen boven andere projecten.

10 tot 25 megawatt

Liander maakt nu zijn proef met mega-accu's bekend en loopt daarmee vooruit op de nieuwe Energiewet die in de maak is. Daarin wordt meer ruimte gemaakt voor dit soort oplossingen. Bedrijven moeten bij een stroomaanvraag een maximale stroombehoefte opgeven, maar gebruiken die meestal alleen op enkele piekmomenten. Netbeheerders moeten echter wel rekenen met die maximale stroombehoefte.

Ook bedrijven met grote batterijen moeten een aanvraag doen voor stroomverbruik. Dat gaat ten koste van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. Dat moet veranderen in de nieuwe wet. Daarin kan meer maatwerk worden geboden zoals Liander nu al doet met GIGA Storage. De batterijen van dat bedrijf komen bij Amsterdam, Alkmaar en Lelystad te staan.

De batterijen in Amsterdam en Alkmaar krijgen een capaciteit van tussen de 10 en 20 megawatt en moeten daar zorgen dat er meer bedrijven kunnen worden aangesloten. Die in Lelystad wordt 25 megawatt groot en is bedoeld om meer wind- en zonnestroom te kunnen benutten. Het stroomnet zit daar namelijk vol voor de levering van groene stroom.

Prijsonderzoek

Liander wil met de proef ervaring opdoen in hoe ze per periode de capaciteit aan klanten kunnen laten weten. Ook kan de netbeheerder de beprijzing van de extra stroom onderzoeken die nodig is om het voor bedrijven die de batterijen aanbieden rendabel te maken. Liander verwacht in 2023 de eerste resultaten te hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in