Overslaan en naar de inhoud gaan

'Omstreden chip in nieuwe Huawei-telefoon gemaakt met ASML-machine'

Het Chinese bedrijf Semiconductor Manufacturing International heeft een chipproductiemachine van het Nederlandse ASML gebruikt om de controversiële chip te maken die in telefoons van Huawei zitten. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

ASML-chipproductiemachine
ASML

Vorige maand begon de Amerikaanse overheid een onderzoek naar de geavanceerde, in China gemaakte chip die wordt gebruikt in de nieuwste smartphone van het Chinese Huawei. De recente lancering van die nieuwe smartphone van het bedrijf bracht in Washington een debat op gang over de doeltreffendheid van de sancties tegen het land. Die zijn juist bedoeld om te voorkomen dat China geavanceerde chips kan ontwikkelen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Exportbeperkingen

ASML weigerde commentaar te geven tegen Bloomberg. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat ASML-verkopen in strijd waren met exportbeperkingen. Het bedrijf in Veldhoven speelt een centrale rol in de wereldwijde chiptoeleveringsketen. Zo heeft het een monopolie op bepaalde productieprocessen die onmisbaar zijn voor de productie van de meest geavanceerde chips.

De Amerikaanse overheid beticht Huawei en andere Chinese techbedrijven ervan via achterdeurtjes in hun technologie spionage mogelijk te maken. Huawei heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 26 oktober 2023

Op https://photos.app.goo.gl/KkxuXir5jkWSnoNZ9 is onderzoek te vinden naar succesvolle aanvallen op de ICT-Systemen van de Universiteit Twente. China is topscoorder. Chipresearch op de Universiteit Twente https://photos.app.goo.gl/ueWsVN4XGSHGce566 is gewild in China. Op https://www.ndax.eu/eGB6x--QGH4f+KYPSoad.pdf is een advies te vinden van het ministerie van buitenlandse zaken.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in