Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia haalt 5G-snelheidsrecord op bijna 11 kilometer

Nokia heeft met prototypehardware in een testopstelling een nieuw snelheidsrecord voor 5G gehaald. De Finse fabrikant van telecomapparatuur heeft op een downlinkverbinding een snelheid van meer dan 2 Gigabit per seconde (Gbps) gerealiseerd, voor niet-mobiele gebruikers. Dit belooft telecomaanbieders een alternatief voor kabel-, DSL- en glasvezelverbindingen naar hun klanten.
zendmast
© Shutterstock
Shutterstock

Het record van 2 Gbps betreft niet een piek maar een 'volgehouden' (sustained) gemiddelde, wat is bereikt over een afstand van 10,86 kilometer. Volgens de maker van telecommunicatiesystemen (die vroeger ook mobiele telefoons en Windows-smartphones maakte) is dit een wereldrecord. Deze prestatie is behaald door gebruik van zeer korte golflengtes (zogeheten millimeter wave, ofwel mmWave) die normaliter niet hele grote afstanden halen. Voor deze test met proof-of-concept (PoC) hardware zijn hogere frequenties van 24 GHz gebruikt.

Versus vaste verbindingen

De test heeft de AirScale-baseband en de AirScale 24GHz mmWave-radio (op de n258-band) van Nokia gebruikt, om verbinding te leggen met een vast 5G-ontvangspunt: de FastMile 5G PoC CPE (customer premises equipment). Hierbij zijn acht frequentieblokken gecombineerd (als zogeheten component carriers) om dat ene ontvangststation een veel hogere datadoorvoersnelheid te kunnen geven. Dit aggregeren van 800 Megahertz (MHz) aan mmWave-spectrum heeft een topsnelheid van 2,1 Gbps opgeleverd voor de downlink en 57,2 Megabit per seconde (Mbps) voor de uplink.

Nokia verklaart hiermee het flinke bereik en de hoge snelheid van 5G mmWave aan te tonen, waarmee dan 5G Fixed Wireless Access (FWA) dienst kan doen om gebieden te bereiken die met vaste telecomverbindingen niet, niet goed of niet kosteneffectief zijn te bedienen. Het kan hierbij gaan om afgelegen dorpen en andere buitengebieden, maar ook om volgebouwde stedelijke omgevingen waar het aanleggen van kabels plus wijkcentrales en pandaansluitingen lastig kan zijn.

Complementair aan sub-6

Het prototype van de FastMile-hardware dat bij deze test is gebruikt, wordt momenteel uitgeprobeerd door diverse grote telecomaanbieders wereldwijd, laat Nokia nog weten. Het noemt daarbij vooralsnog geen namen, landen of soorten toepassingsgebieden. De 5G mmWave-opstelling is wel bedoeld als complementair aan 5G-netwerken die frequenties onder de 6 GHz gebruiken (zogeheten sub-6 5G).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in