Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiling 5G-frequenties moet dit najaar minstens 176 miljoen euro opleveren

De volgende landelijke veiling van frequenties voor 5G moet dit najaar plaatsvinden en minstens 176,1 miljoen euro op gaan leveren. Dat zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Eerder werd het minimumbedrag nog op 300 miljoen euro vastgesteld. Waarom dat nu lager is, is onbekend. Vandaag is wel vast een consultatie van de conceptregelgeving met daarin onder andere de veiligopzet gestart.
5G op chippatroon
© KPN
KPN

Specifiek wordt dit najaar de 3,5 GHz-band geveild. Na de veilig moeten tenminste drie telecompartijen via deze frequentie diensten kunnen aanbieden aan consumenten en bedrijven, aldus EZK. Deze frequentieruimte bestaat naast de al eerder geveilde en al in gebruik genomen 5G-banden. Verschil met de andere frequentiebanden is echter dat hiermee zeer snel dataverkeer met minder latency mogelijk gemaakt wordt.

De bedoeling is dat deelnemende marktpartijen straks over maximaal 40% van het totaal aantal beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van aanbieders meegeteld. Op die manier wil EZK garanderen dat er voldoende concurrentie op de telecommarkt blijft, die leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen. Praktisch gezien betekent dit dat KPN, T-Mobile en Vodafone alle drie 3,5 GHz-5G kunnen aanbieden. 

Wie nu vergunningen krijgt, wordt bepaald via een meerrondenveiling. "Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij willen verwerven net zo lang als vraag en aanbod precies gelijk zijn. Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de minister het gehele biedproces openbaar maken", legt EZK uit. 

Frequentie van de winter beschikbaar

Wanneer de veiling precies plaatsvindt, is niet bekend gemaakt. Wel werd in februari al aangekondigd dat de nieuwe frequentie vanaf 1 december in gebruik kan worden genomen.

Probleem is echter dat de frequentie nu nog deels gebruikt wordt door een satellietbedrijf voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met de zeescheepvaart. De nooddiensten moeten verhuisd worden naar een locatie in Griekenland, maar dat is naar verwachting pas op 1 januari 2024 afgerond. Providers kunnen de 3,5 GHz-frequenties waarschijnlijk dus pas daarna in gaan zetten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in