Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiling voor snél 5G komt eindelijk in zicht

Na veel getouwtrek en uitstel gaat de begeerlijke 3,5 GHz-band voor 5G-verbindingen eindelijk onder de hamer in Nederland. De veiling van deze frequenties die zeer snel dataverkeer mogelijk maken, moet vóór december worden gehouden. Per 1 december moet ingebruikname volgen, hoewel er nog een opvallende uitzondering is.
5G-zendmast
© DISH Wireless
DISH Wireless

De extra frequentieruimte die bestaat naast al geveilde en gebruikte 5G-banden komt vanaf 1 december dit jaar beschikbaar, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nu. Het kabinet bereidt de veiling voor van de frequenties op 3,5 GHz. EZK-minister Micky Adriaansens heeft vandaag het formele besluit gepubliceerd om het zogenoemde Nationaal Frequentieplan (NFP) te wijzigen.

Frequentiedeel voor nooddiensten

De veiling van dit laatste frequentieblok voor 5G moet overal in Nederland mobiele communicatie mogelijk maken. Daarbij is er nog wel een uitzondering van toepassing. De wijziging van het NFP volgt op basis van een eerder extern en onafhankelijk advies van een commissie aan het kabinet over het gebruik van deze frequentieruimte, schrijft EZK.

"Een deel van deze Nederlandse frequenties wordt nu nog door een satellietbedrijf voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met zeescheepvaart benut", legt het ministerie uit. De onafhankelijke commissie die zich hierover heeft gebogen om oplossingen te vinden, heeft geadviseerd die nooddiensten te verhuizen naar het buitenland. Het gaat dan om een locatie waarin het achterliggende satellietbedrijf (Inmarsat) zelf voorziet, in Griekenland.

Toch begin 2024 pas

Die verhuizing vanuit Noord-Nederland (Burum) naar Griekenland heeft nogal wat voeten in de aarde. Daardoor werd in mei vorig jaar al duidelijk dat de snélle 5G-frequenties niet voor eind 2023 beschikbaar zouden kunnen zijn. Nu lijkt die 'deadline' wel te worden gehaald, maar schijnt bedriegt. Minister Adriaansens kondigt nog wat uitstel aan voor een subdeel van de te veilen 5G-frequenties.

Zolang deze buitenlandse locatie van Inmarsat nog niet operationeel is, kan dat bedrijf nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten. Daarvoor wordt een tijdelijke exclusiezone rond Burum ingesteld. Het streven is dat de verhuizing per 1 januari 2024 echt rond is. Als die datum niet wordt gehaald, volgt er dus ook uitloop voor het allerlaatste stukje 5G-frequenties.

Nog een lokale uitzondering

Verder geldt er nog een kleine uitzondering voor mobiele communicatie op bescheiden schaal. "De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5 GHz band, zoals 5G, komt na een veiling vanaf 1 december dit jaar beschikbaar", zegt EZK toe. "Ook blijft in deze band 2x 50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen in bijvoorbeeld bedrijven."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in