Overslaan en naar de inhoud gaan

EZ-advies: frequentie voor snél 5G pas eind 2023 beschikbaar

Nederland kan op zijn vroegst eind volgend jaar de belangrijke 3,5 Ghz-frequentieband in gebruik nemen voor de verdere ontwikkeling van supersnel mobiel internet (5G). Bovendien moet mogelijk een klein deel van de beschikbare frequentieruimte nog een tijdje beschikbaar blijven voor de huidige gebruiker, het satellietbedrijf Inmarsat.
KPN 5G
© KPN
KPN

Dat staat in een advies dat een onafhankelijke commissie heeft uitgebracht op verzoek van het ministerie van Economische Zaken. Minister Micky Adriaansens zegt voor de zomer met een reactie te komen maar lijkt het advies te willen opvolgen. Ook Inmarsat en de huidige telecomaanbieders kunnen zich er volgens de commissie in vinden.

Bezet, voor noodoproepen

Telecombedrijven bieden al 5G-diensten aan in Nederland, maar de 3,5 GHz-band belooft nog veel hogere datasnelheden mogelijk te maken. Dat is volgens de telecombranche nodig gezien de verwachte groei van het aantal slimme apparaten dat verbonden is met internet. Het kabinet had de frequentieruimte al dit jaar via een veiling willen verdelen.

Inmarsat maakt evenwel al decennialang gebruik van deze frequentieband voor noodoproepen van zeeschepen, die worden opgevangen in het Friese Burum. Het bedrijf wilde daar niet zonder meer mee stoppen en wees daarbij op het grote belang van deze dienstverlening voor de veiligheid van de scheepvaart wereldwijd. Daar kreeg het vorig jaar gelijk in van de rechter in een kort geding.

Verhuizing naar Griekenland?

Het ministerie vroeg daarop een onafhankelijke adviescommissie om oplossingen aan te dragen. Deze commissie oppert nu een verhuizing van Inmarsat naar Griekenland per 2024, tegen een niet nadere gespecificeerde vergoeding. Mocht de nieuwe locatie dan nog niet klaar zijn, moet het bedrijf tijdelijk gebruik kunnen blijven maken van een deel van de frequentieruimte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in