Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Satellietschotel

Rechter: Satellietschotels Burum hoeven niet te wijken voor 5G

Beoogde wijziging van nationaal frequentieplan voorlopig van de baan. 

© Verenigde Naties,  UN Photo, Evan Schneider
30 juni 2021

Beoogde wijziging van nationaal frequentieplan voorlopig van de baan. 

Satellietbedrijf Inmarsat hoeft zijn ontvangstschotels in het Friese Burum voorlopig niet te verplaatsen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald. Volgens de rechter wegen internationale afspraken over het grondstation in Friesland, dat gebruikt wordt voor noodoproepen in de lucht- en scheepvaart, zwaarder dan de wens van het kabinet om de frequenties van Inmarsat vrij te spelen voor 5G. Daarmee gaat er voorlopig een streep door de beoogde wijziging van het nationale frequentieplan.

Inmarsat verzorgt met zijn grondstation voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. De schotels maken voor de noodsignalen al sinds 1990 gebruik van de 3,5 Ghz-band. Inmiddels is deze frequentie ook toegewezen voor 5G. Daarmee zou verplaatsing van het station naar het buitenland noodzakelijk zijn, omdat het park het snelle telecommunicatienetwerk in de weg kan staan.

Vanwege het grote internationale belang is Inmarsat echter verplicht de noodcommunicatie met een betrouwbaarheid van 99,9% af te wikkelen. Op het moment dat het kabinet zijn zin krijgt en de frequenties wijzigen, kan deze zekerheid niet meer worden gegarandeerd, aldus het oordeel van de rechter.

Overleg over oplossing

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) had voor het vaststellen van die wijziging in kaart moeten brengen op welke wijze de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie veiliggesteld kon worden, vindt de rechter. Daarbij had het kabinet ook beter moeten nadenken over de rol van Inmarsat. Het satellietbedrijf vestigde zich bijna dertig jaar geleden in Nederland met medeweten van de overheid.

De voorzieningenrechter kon zich ook niet vinden in de argumentatie van Keijzer dat Inmarsat tijd genoeg had voor het nemen van maatregelen zoals een verhuizing of het gebruiken van een andere frequentie. Zelfs als er al een verwijt aan Inmarsat zou kunnen worden gemaakt, betekent dat volgens de rechter niet dat dus de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie in een groot deel van de wereld in gevaar mag worden gebracht.

Keijzer moet van de rechter snel in overleg met Inmarsat en andere partijen om tot een oplossing te komen, zonder dat de noodoproepen in gevaar komen. Bij het uitblijven van een akkoord is de kans groot dat de rechter de wijziging van het frequentieplan zal vernietigen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten de al lopende gesprekken met Inmarsat voort te zetten. Verder zal het ministerie de uitspraak van de rechter bestuderen en kijken wat voor gevolgen die heeft voor de geplande verdeling van de 3,5 Ghz-band voor mobiele communicatie. Ook zal het de Tweede Kamer daarover informeren.

Lees meer over
2
Reacties
Bop 19 juli 2021 18:18

Ik snap niet hoe zomaar een noodnetwerk aan de kant geschoffeld zou kunnen worden.

En 'verhuizen'? Gebruiken ze daar dan geen 3,5 Gh?!

Don van Riet (oud KPN strateeg) 01 juli 2021 17:56

Vreemde uitspraak; de ITU is al jaren gemachtigd om wereldwijde afspraken over frequentiegebruik en toewijzing vast te leggen, waaraan de VN lidstaten zich te hebben houden. Die bijeenkomsten in Genève vinden met enige regelmaat plaats en daar zullen niet alleen de lidstaten maar ook industriele partijen en operators zoals Inmarsat alle gelegenhied hebben gehad om hun bezwaren te uiten. Hoe een Nederlandse rechter een wereldwijde regeling voor Nederland buiten werking kan stellen begrijp ik niet. Of gaan we hier alsnog de USA achterna, waar de rechterlijke macht op alles binnen de landsgrenzen in kan grijpen, tot verkiezingsuitkosmten toe? Nu klinkt het als een omgekeerd Urgenda-proces, waar NL zich juist aan internationale afspraken moest binden!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.