Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse miljoeneninvestering voor chips en 6G

Het kabinet wil in totaal 230 miljoen euro investeren in strategisch belangrijke onderzoeksprojecten op het gebied van halfgeleiders en fotonica. Tot de deelnemers behoren toonaangevende technologiebedrijven als ASML en NXP, meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken).
ASML lithografie
© ASML
ASML

De Europese Commissie kwam eerder dit jaar met een plan om voor cruciale technologie minder afhankelijk te worden van andere landen. Door miljarden te investeren in de eigen chipindustrie moeten lidstaten ervoor zorgen dat straks een fors groter aandeel van de wereldwijde omzet uit dergelijke technologie in Europa wordt verdiend.

Plus miljoenen voor cloud

De door Nederland voorgedragen zes projecten draaien onder meer om de ontwikkeling van nieuwe communicatietechnologie (6G) en van nieuwe machines om chips te produceren en te testen. Het kabinet wil ook nog 70 miljoen euro investeren in cloudinfrastructuur. Naar welke projecten dat geld gaat, is nog niet bekend.

Doel van de investeringen is volgens Adriaansens het Nederlandse bedrijfsleven "concurrerend en innovatief toonaangevend" te houden. Gezien de toegenomen concurrentie wereldwijd hoort daar volgens haar ook een "andere rol" van de Nederlandse overheid bij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in